Farklı nöromusküler elektrik stimülasyon akım çeşitlerinin kas kuvvetlendirilmesindeki etkileri
  1. Tez No: 70476
  2. Yazar: EDİBE YAKUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY KIRDI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Electrical stimulation, Muscle strength, M. Quadriceps femoris, Isometric exercise, Q angle
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Fizyoterapi Ve Rehablitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Bu çalışma, sağlıklı olgularda farklı nöromusküler elektrik stimülasyon (NMES) yöntemleri ile egzersizin quadriceps femoris kasma uygulanmasıyla, kas kuvvetlendirmeye yönelik etkilerinin karşılaştırılması amacıyla Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Elektroterapi Ünitesinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya 80 sağlıklı olgu (N=80) dahil edilmiş, olgular rastgele yöntemle 20 'şer kişilik (10 kadın, 10 erkek) dört gruba ayrılmıştır. Gruplara, Faradik, Russian, HVPGS akımı ve izometrik egzersiz uygulamalarıyla quadriceps femoris kasına kuvvetlendirme eğitimi yapılmıştır. Olgulara günlük 10' ar dakikalık uygulama yapılmış, bu uygulamalar haftada 5 gün olmak üzere 15 seans (3 hafta) boyunca devam ettirilmiştir. Olguların eğitim öncesi ve sonrasında sağ ve sol quadriceps femoris kas kuvveti, Q açısı, çevre ölçümleri, akım şiddeti toleransı ve görsel ağrı skalası (VAS) değerleri incelenmiştir. Nöromusküler elektrik stimülasyonu (NMES) uygulamaları ve egzersiz eğitiminin tümünde quadriceps femoris kasında kuvvet artışı sağlandığı, en fazla artışların sırasıyla Faradik, HVPGS, Egzersiz ve Russian gruplarında meydana geldiği, ancak aradaki farkların istatistiksel olarak anlamlı olmadığı gözlenmiştir (p>0.05). Bütün gruplarda, kas kuvvetlendirme eğitimi ile Q açısında azalma olduğu (p0.05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was carried out at the School of Physical Therapy and Rehabilitation of Hacettepe University, Electrotherapy Unit with the aim of comparing the strengthening effect of different NMES methods and exercise on the quadriceps femoris muscle. Eighty healthy subjects were randomly allocated to four groups. In each group, consisting of twenty subjects (10 female, 10 male), the quadriceps femoris muscle was strengthened using either faradic, Russian, HVPGS current or isometric exercise. The subjects were trained ten minutes each day, for five days a week, for three consecutive weeks. In both extremities the quadriceps femoris muscle strength, Q angle, circumference and current amplitude toleration (VAS) were assessed before and after the training period. In all four groups, an increase of strength in the quadriceps femoris was found with the greatest increase attained through Faradic, HVPGS, Exercise and Russian group respectively. The difference between the groups was not statistically significant (p>0.05). In all four groups, a decrease in the Q angle was seen as a consequence of muscle strengthening (p0.05). Amongst the NMES groups, the lowest VAS values were found in the HVPGS group. It was concluded that NMES techniques are as effective as exercise in strengthening the healthy muscle.