Erzurum merkezinde çeşitli okullardaki öğrenci lavabo muslukları ve suların mikrobiyolojik olarak incelenmesi
Microbiological examination of water samples and washbasin faucets students in diffirent schools at the city centre of Erzurum
- Tez No: 248518
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Okul, musluk, tuvalet, sürüntü örnekleri, koliform bakteri, school, faucet, toilet, swap samples, coliform bacteria
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Okullarda öğrencilerin ortak kullandıkları lavabo, tuvalet gibi mekanlar ve buralardaki muslukların çeşitli mikroorganizmalarla kontamine olma riski yüksek olup enfeksiyon kaynağı olarak görev yapar ve hastalıkların yayılmasına neden olabilirler.Bu çalışmada Erzurum ili şehir merkezindeki sosyo-ekonomik ve kültür düzeyi farklı 3 bölgeden seçilen 11 İlköğretim ve 4 Ortaöğretim okulundaki tuvalet ve lavabo musluk başlarının ve musluklardan akan suların mikrobiyolojik yönden incelenmesi amaçlandı. Musluk başlarından alınan sürüntü örnekleri Lauryl-Sulphate Broth transport besiyeri içerisinde laboratuara getirildi ve kanlı agar, EMB agar ve Mc Conkey agara ekilerek kültür yapıldı. Su örnekleri ise 200 ml lik steril koyu renkli şişeler içerisine alınarak bunlardan Çoklu Tüp Fermentasyon yöntemiyle mikrobiyolojik inceleme yapıldı ve en muhtemel sayı tablosu (Most Probable Number-MPN) kullanılarak değerlendirildi.İncelemeler sonucunda toplam 150 sürüntü örneğinin 136 sında (%90.7) değişik türde mikroorganizma izole edildi. En sık izole edilen mikroorganizma (54 örnekte) E. coli olup bu bakteri lavabo musluklarının 24'ünde (%32), tuvalet musluklarının da 30'unda (%40) üretildi. Sürüntü örneklerinin 52 sinde (%34.6) S. aureus izole edildi. Bu bakterinin izolasyon yüzdesi tuvalet musluklarında %32, lavabo musluklarında ise %37.3 olarak bulundu. Okul türlerine göre yapılan değerlendirmede E. coli'nin ilköğretim okullarındaki musluklardan izole edilme oranı %37.3, Ortaöğretim okullarındakilerde %32.5 idi. S. aureus izole edilme oranları ise söz konusu okullarda sırası ile %29.1 ve %50 olarak bulundu. Çalışmada incelenen su örneklerinin hiçbirisinde ne koliform bakteri ne de bir başka mikroorganizma üremesi saptanmadı.Sonuç olarak yöremiz okullarındaki musluklardan akan suyun mikrobiyolojik yönden sağlıklı olduğu, ancak gerek lavabo ve gerekse tuvalet musluklarının patojen mikroorganizmalarla önemli oranda kirli olduğu ve bunun da toplum sağlığı ve kişisel temizlik alışkanlığı açısından düşündürücü olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Facilities at schools commonly used by students, such as washbasin, toilets and faucet s in these areas are of the high risks of contamination with various microorganisms and may serve as infection sources causing epidemics.In the study, it was aimed to analyse the waters from faucets and faucet tops of toilets and washbasin microbiologically in eleven primary and four secondary schools selected from three different socioeconomic and culture levels in the city centre of Erzurum. Swap samples taken from faucet tops were transported in Lauryl-Sulphate Broth transport medium to laboratory and cultivated by transferring to blood agar, EMB agar and Mc Conkey agar. Water samples were taken in 200-ml sterile dark coloured bottles and assayed microbiologically using Multi Tube Fermentation method and then evaluated using the Most Probable Number (MPN) charts table.At the end of the study, different types of microorganism were isolated in 136 (90.7%) of 150 samples tested. E. coli was the most frequently isolated bacteria (in 54 samples) and this bacteria was found in 24 of washbasin faucets (32%) and in 30 of toilet faucets (40%). In 52 of the swab samples (34.6%), S. aureus was isolated. Isolation percentage of this bacteria was 32% in toilet faucets, and 37.3% in washbasin faucets. In the evaluation of the results by school types, the isolation rates of E. coli from faucets were 37.3% in primary schools and 32.5% in secondary schools. As for S. aureus, these rates were 29.1 and 50 %, respectively. None of the water samples tested in the study yielded either coliform bacteria or other microorganisms.In conclusion, it was found that waters running from the plumbs at the schools in the study area are suitable for human health in microbiological manner, however; faucets of either lavatories or toilets are considerably contaminated with pathogen microorganisms, which was a serious concern for both public health and individual hygiene habit.