Ağrılı girişimde bulunulan yenidoğanlara uygulanan farklı girişimlerin ağlama sürelerine ve ağrıya etkisi
The effect of the different procedures applied to the newborn in painful procedures on the duration of crying and the pain
- Tez No: 248540
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DUYGU ARIKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, Ağrı, Topuk Kanı, Nonfarmakolojik Yöntemler, Newborn, Pain, Heel Stick, Nonpharmacological Methods
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırma, ağrılı girişimde bulunulan yenidoğanlara kucağa alınarak uygulanan farklı girişimlerin (anne sütü, sukroz, emzik verme) ağlama sürelerine ve ağrıya etkisini karşılaştırmak amacıyla deneysel olarak planlanmıştır.Araştırmanın evrenini, Trabzon Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Kadın Doğum servislerinde Şubat 2007-Ocak 2008 tarihleri arasında yatan sağlıklı 120 yenidoğan oluşturmaktadır. Topuktan kan alma işlemi uygulanan yenidoğanlar anne sütü, sukroz, emzik ve kontrol grubu olmak üzere 30' ar kişilik 4 gruba ayrılmıştır. Anne sütü grubuna, işlem öncesi enjektör ile 2 ml anne sütü, sukroz grubuna işlem öncesi enjektör ile 2 ml %20' lik sukroz, emzik kullanma alışkanlığı olan yenidoğanların oluşturduğu emzik grubuna ise emzik verilmiştir. Kontrol grubu yenidoğanlara hiçbir girişim uygulanmamıştır.Verilerin toplanmasında; araştırmacı tarafından geliştirilen yenidoğana ait tanıtıcı özellikleri içeren bilgi formu, ateş ölçümü için Klinik IR Kulak Termometresi ET1, oksijen saturasyonu ve kalp hızı ölçümü için OXIMAX N-65 Pulse Oksimetre cihazı ve kan alma işleminde yenidoğanın ağrıya davranışsal yanıtlarını değerlendirmek için Yenidoğan Bebek Ağrı Ölçeği (NIPS) kullanılmıştır.Yapılan invaziv girişim esnasında kalp hızı ve oksijen saturasyonunda yaşanan değişim bakımından gruplar arasında fark bulunmamıştır (p>0.05).Ağrılı girişim esnasında en fazla sukroz, daha sonra ise emziğin yenidoğanlarda ağlama sürelerini azalttığı saptanmıştır (Hipotez 2).Araştırmada, işlem sonrasında en düşük davranışsal reaksiyon sırasıyla sukroz, emzik ve anne sütü alan yenidoğanlarda olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar yapılan her üç girişimin (sukroz, emzik, anne sütü) kontrol grubuna oranla yenidoğanlarda ağrıya davranışsal yanıtları azalttığını göstermektedir (Hipotez 1).
Özet (Çeviri)
This research was planned experimentally so as to compare the different procedures (breast milk, sucrose, nonnutritive sucking) applied in their mothers arms to the newborns in painful procedure on the duration of crying and the pain.The 120 healthy newborn staying in maternitiy service in the Hospital of Maternity and Infant Diseases of Trabzon between February 2007-January 2008 are involved in this research. The newborns from whom blood was taken from on their heels in the research were divided into 4 groups of 30 such as breast milk, sucrose, nonnutritive sucking and control groups. Breast milk of 2 ml was given to the breast milk group with enjection before procedure, sucrose of 2 ml of % 20 to the sucrose group with enjection before procedure and the nonnutritive sucking to the group of nonnutritive that the newborns composed, who are accustomed to using nonnutritive. No procedure was applied to the group of control.In collecting data, data form concerning the newborns was used, which includes advertising characteristics developed by the researcher, Clinic IR Ear thermometry ET1 to take temperature, OXIMAX N-65 Pulse Oksimetry apparatus to take oxygen saturation and heartbeat speed and the Newborn Infant Pain Scale (NIPS) to evaluate the newborns behavioural responds to the pain in procedure of taking blood.No difference was found in terms of alteration experienced in the saturation of oxygen and hearth speed during the painful procedure (p>0.05).It was found that sucrose decreased the crying duration of the newborns most in during painful procedure and after it nonnutritive sucking did it (Hypothesis 2).In research, it was determined that the lowest behavioural reaction after the procedure existed sucrose, nonnutritive sucking and the newborns sucking breastmilk respectirely. The results showed that every three procedure (sucrose, nonnutritive sucking, breast milk) decreased the behavioural respond to the pain in the newborns in comparison with the control group (Hypothesis 1).