Lobaria pulmonaria isimli likenden elde edilen fenolik bir bileşiğin izolasyonu, karakterizasyonu, antiülserojenik özellikleri ve antioksidan enzim aktiviteleri üzerine etkilerinin araştırılması
Investigate the isolation, characterization, antiulger properties and effects on antioxidant enzyme activities of a phenolic compound isolated from a lichen speices, lobaria pulmonaria.
  1. Tez No: 248553
  2. Yazar: FADİME ATALAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEHMİ ODABAŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Likenler, rizonilalkol, indometazin, ülser, oksidatif stres, antioksidan enzimler, nötrofil infiltrasyonu, Lichen, rhizonylalchol, indometacine, ulcer, oxydative stress, antioxidant enzymes and neutrophile infiltration
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmada, L. pulmonaria adlı liken türünden rizonil alkol (RA) adlı liken metaboliti izole edildi ve indometazin ile oluşturulan gastrik hasarlar üzerine in vivo etkileri araştırıldı. RA'nın önemli oranda gastroprotektif etki gösterdiği ilk defa tarafımızdan bulundu.Antiülser etki ile antioksidan savunma sistemi arasındaki ilişkiyi ortaya koymak üzere sıçanların mide dokularında lipid peroksidasyonu (LPO) ve glutatyon (GSH) miktarları ile süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (KAT), glutatyon S-transferaz (GST), glutatyon redüktaz (GR) ve glutatyon peroksidaz (GPO) aktiviteleri ölçüldü. Bunun yanı sıra tüm dokularda miyeloperoksidaz (MPO) aktivitesi de belirlendi.İndometazin ile ülser oluşturulmuş mide dokularında GSH miktarı, SOD, GPO ve GST aktiviteleri düşük bulundu. Bunun aksine LPO miktarı ile KAT, GR ve MPO aktiviteleri ise yüksek bulundu. Bu sonuçlar reaktif oksijen sınıfları (ROS) ve oksidatif stresin gastrik mukozal hasarlarda önemli bir rol oynadığını ve indometazinin antioksidan savunma sistemi üzerinde olumsuz etkileri olduğunu göstermektedir. İndometazin uygulanan dokuların aksine rizonil alkol ve referans ilaçların uygulandığı gruplarda GSH miktarı ile SOD, GPO ve GST aktivitelerinin artması LPO miktarı ile KAT ve GR aktivitelerinin ise azalması gastrik mukozada üretilen ROS'ların olumsuz etkilerinin uzaklaştırıldığı fikrini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
In the present study, a phenolic lichen metabolites named as rhizonylalchol were isolated from L. pulmonaria and in vivo effects on indomethacin induced ulcer model was investigated. It is firstly reported that, rhizonylalchol exhibited siginificant gastroprotective effect.In order to discuss the relationship between antiulcerogenic activity and antioxidant defence systems, the levels of lipid peoxidation, the amount of reduced-glutathione(GSH) and the activities of antioxidant enzymes such as superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione peroxidase (GPO) glutathione S-transferase (GST) and glutathione reductase (GR) were determined in the stomach tissues of rats. In addition myeloperoxidase activity was determined in the stomach tissues too.The amount of GSH and activities of SOD, GPO and GST in indomethacin-administrated tissues reduced, contrarily the lipid peroxidation levels and activities of GR and CAT increased. These results suggested that reactive oxygen species (ROS) and oxidative stress play important role in the gastric mucosal damages and indomethacin also has negative effects on the antioxidant defence systems. In contrast to indomethacine, the increase in the amount of GSH and activities of SOD, GPO and GST and the decrease in lipid peroxidation levels and activities of GR and CAT in rhizonylalchol and reference drugs administrated groups, supports the reduction of negative effects of reactive oxygen (ROS) radicals, produced in gastric mucosa.