Işık stresi uygulanan bıldırcınlarda (Coturnix coturnix japonica) ince barsaklarda gözlenen morfolojik değişikliklerin incelenmesi
The evaluation of morphological changes observed in the small intestines of quails (Coturnix coturnix japonica) applied the light stress
  1. Tez No: 248552
  2. Yazar: MUKADDER SUNAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ZEKERİYA ÖZÜDOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Veteriner Hekimliği, Anatomy, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, Goblet hücresi, İnce barsak, Stres, Quail, Goblet cell, Small intestine, Stress
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışma, ışık stresine maruz kalan bıldırcınların duodenum, jejunum ve ileumun'da meydana gelen değişiklikleri belirlemek amacıyla yapıldı. Bu amaçla 90 adet japon bıldırcını kullanıldı. Çalışmada ince barsakların makroskobik incelenmesinin yanı sıra mikroskobik olarak villus uzunlukları, villus genişlikleri, kript derinlikleri ve goblet hücreleri incelendi.Bıldırcınlar eter anestezi altında dekapite edildi. Duodenum, jejunum ve ileum'ları alındı. Alınan doku örnekleri %10'luk formalin solusyonunda tespit edildi ve rutin bloklaması yapıldı. Hazırlanan kesitler Hematoksilen-eosin ve Periodic acid-Shiff (PAS) ile boyandı. Gerekli sayım ve ölçümler yapılarak istatistiksel analiz uygulandı.Yapılan değerlendirmeler sonucunda makroskobik uzunluklarda duodenum ve ileum'da cinsiyet ve muameleye bağlı olarak istatistiksel herhangi bir fark olmadığı, jejunum'da ise ışık stresinin makroskobik uzunlukta azalmalara neden olduğu gözlendi. Duodenum'dan ileum'a doğru gidildikçe, villus uzunluklarında ve villus genişliklerinde azalmalar görüldü, cinsiyet ve muamelenin belirli haftalarda bu iki parametre üzerine etkili olduğu belirlendi. Kript derinliklerinde duodenum'da herhangi bir istatistiksel fark belirlenmezken, jejunum'un 4. haftasında hem cinsiyetin hemde ışık stresinin etkili olduğu, ileum'un sadece 5. haftasındaki cinsiyet faktörünün etkisi gözlendi. Cinsiyet ve ışık faktörlerinin duodenum'daki goblet hücre sayısını artırdığı, jejunum ve ileum'da ise önemli bir değişiklik oluşturmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
This study was carried to determines the changes occuring in duodenum, jejunum and ileum of quails exposed to light stress. For this aim, 90 japanese quails were used in the study. In addition to the small intestine macroscopic evaluation, the villus lenghts, villus widhts, crypt depths and goblet cell were also investigated.The quails were sacrified by cutting their heads under ether anesthesia. Their duodenum, jejunum and ileum were than removed. The tissue samples obtained were fixed in %10 of- formalin solution and routine blocking was applied. The prepared sections stained with Hematoxylin-eosin and Periodic acid-Shiff (PAS). The required countings and measurements were made and followed by statistical analysis.The results of assessing the macroscopic lenghts of duodenum and ileum showed that there was no statistical difference based on the gender and treatment. However there was a reduction of the macroscopic lenght of jejunum under the light stres. From duodenum to ileum there was progressive reductions in villus widths and lenghts, while gender and treatment were effective during the specific weeks. On the other hand statistical difference in the crypt dephts in duodenum. There was no both gender and light stres were effective on the 4th week of jejunum. However the effect of gender on the 5th week of ileum. The factors of gender and light increased the number of goblet cells in duodenum, but there was no such difference in the jejunum and ileum.