Myeloproliferatif hastalıklarda ve normal koroner anjiografili iskemik kalp hastalıklarında JAK2V617F mutasyonu
JAK2V617F mutation in patients with myeloproliferative diseases and patients with ischemic cardiac disease and normal coronary angiography
  1. Tez No: 248612
  2. Yazar: FATMA YALÇIN MÜSRİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHAN TURGUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Myeloproliferatif hastalık, JAK2V617F mutasyonu, tromboz, Myeloproliferative disease, JAK2V617F mutation, thrombosis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Çalışmamızda, Philadelphia negatif myeloproliferatif hastalıklara özgü JAK2V617F mutasyonu, normal koroner anjiografili iskemik kalp hastalarında ve atipik yerleşimli venöz trombozlu hastalarda çalışıldı. Ayrıca mutasyonun myeloproliferatif hastalıklarda tromboz gelişimine katkısı ve bu hastalıkların diğer klinik ve laboratuar özellikleri ile ilişkisi araştırıldı.Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Hematoloji Bilim Dalı'nda yürütülen çalışmaya myeloproliferatif hastalık tanılı 31, koroner anjiografileri normal olan iskemik kalp hastalığı tanılı 32, atipik yerleşimli venöz tromboz tanılı 4 hasta ve kontrol grubu olarak 20 sağlıklı gönüllü alındı. Hastaların klinik, demografik özellikleri ve tam kan sayımları kaydedildi. Tüm olgularda real time polimeraz zincir reaksiyon cihazı ile melting curve analizi uygulanarak JAK2V617F mutasyonu homozigot veya heterozigot olarak belirlendi.Myeloproliferatif hastalıklı 24 hastada (%77,4) JAK2V617F mutasyonu saptandı. Alt gruplarda mutasyon sıklığı açısından anlamlı fark saptanmadı (p=0,922). Kardiovasküler hastalık grubundaki hastalardan 1'inde (%3,1), atipik yerleşimli venöz tromboemboli grubundaki hastalardan 2 `sinde (%50) JAK2V617F mutasyonu saptanırken, kontrol grubunda beklendiği gibi saptanmadı.Myeloproliferatif hastalık alt grupları arasında tromboz hikâyesi açısından farklılık bulunmadı (p=0,097). Myeloproliferatif hastalık grubunda muhtemelen düşük hasta sayısı nedeni ile JAK2V617F mutasyon varlığı ile tromboz ve lökosit sayısı arasında, lökosit sayısı ile tromboz arasında ilişki bulunmadı (sırasıyla p=0,183, p=0,345, p=0,368).Myeloproliferatif hastalık tanısı olmayan 3 tromboz hastasında JAK2V617F mutasyonu saptanması, bu mutasyonun atipik venöz tromboemboli ve bazı arteriyel tromboz olgularında tayin edilmesinin meyloproliferatif hastalık tanısının erkenden konulmasına katkıda bulunacağını ve bu hastalara uygun tedavi şansı sağlayabileceğini düşündürmektedir. Diğer taraftan beklendiği gibi çalışmamızda myeloproliferatif hastalıkta yüksek oranda JAK2V617F pozitifliği saptanmış, JAK2V617F pozitif hastalarda istatistikî anlamlılığa ulaşmasa da tromboz hikâyesi daha yüksek oranda belirlenmiştir. Bu bulgunun teyidi için geniş vaka serili çalışmaların yapılması gerekli görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In our study we evaluated JAK2V617F mutation which is specific for Philadelphia negative myeloproliferative diseases in patients with ischemic cardiac disease but normal coronary angiography and atypically localized venous thromboembolism. Furthermore, the contribution of the mutation to the development of thrombosis in myeloproliferative diseases and its relations with the other clinical and laboratory features of these diseases were assessed.Thirtyone patients diagnosed with myeloproliferative disease, 32 patients with the diagnosis of ischemic cardiac disease but normal coronary angiography, 4 patients with atypically localized venous thromboembolism and 20 healthy controls were enrolled in this study which is conducted in the Hematology Division of the Internal Medicine Department of Trakya University, Faculty of Medicine. The clinical and demographical features and the whole blood counts were recorded. JAK2V617F mutation was determined as homozygous or heterozygous in all samples by real time polymerase chain reaction and melting curve analysis.JAK2V617F mutation was detected in 24 (77.4%) of the patients with myeloproliferative disease. No significant difference was observed in the subgroups regarding the frequency of the mutation (p=0,922). JAK2V617F mutation was found in 1 (3.1%) of the patients in the cardiovascular disease group, 2 (50%) of the patiens with atypically localized venous thromboembolism and in none of the control group, as expected.The subgroups of the myeloproliferative diseases were observed to be similar regarding the thrombosis history (p=0,097). In the myeloproliferative disease group, probably due to the limited number of the patients, no relation was found between the JAK2V617F mutation with thrombosis or leucocyte count and leucocyte count with thrombosis (p=0,183, p=0,345, p=0,368, respectively).With the detection of JAK2V617F in 3 thrombosis patients without the diagnosis of a myeloproliferative disease, it is thought that this mutation may have a utility in the early diagnosis of myeloproliferative diseases in patients with atypical venous thromboembolism or arterial thrombosis and also may provide appropriate treatment options. On the other hand, in our study, JAK2V617F positivity was found to be frequent in patients with myeloproliferative disease which is expected, and thrombosis was observed to be frequent in patients with JAK2V617F mutation, still below statistical significance. Further studies with greater patient groups are needed to confirm this finding.