Polikistik over sendromlu hastakarda hormon düzeyleri ile insülin düzeylerinin araştırılması
Research of hormon?s and insulin levels in patients with polycystic ovary syndrome
- Tez No: 248613
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KÜÇÜK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, İnsülin rezistansı, İnsülin benzeri büyüme faktörü-1, Androjen, Polycystic ovary syndrome, İnsüline resistance, İnsulin like growth factor, Androgen
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Çalışmamızın amacı polikistik over sendromlu hastalarda hormon düzeyleri ve insülin düzeyini karşılaştırarak hormon düzeylerinin insülin rezistansı gelişimiyle olan ilişkisini araştırmaktı.Hastanemiz Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümü genel jinekoloji ve infertilite polikliniğine başvuran 15 ile 38 yaşları arasında (ortalama 23 ± 4.6) 59 hasta ve sağlıklı 41 olgu olmak üzere toplam 100 olgu çalışmaya alındı. 2003 Rotterdam tanı kriterlerine göre polikistik over sendrom tanısı konuldu.Çalışmamıza katılan tüm kadınlara, ayrıntılı açıklama yapılarak, onayları alındı. Hastalardan kan örnekleri, spontan veya gestagenle indüklenmiş menstrüel sikluslarının 3. ve 5. günleri arasında alındı. Çalışmaya alınan tüm hastalar vücut kitle indeksi 25'in altı ve üstü olarak gruplandırıldı. Hasta ve kontrol grubunun klinik ve biyokimyasal değerleri hem iki grup arasında hem de vücut kitle indeksine göre karşılaştırıldıÇalışmada,Vücut kitle indeksi, luteinizan hormon/folikül stimüle edici hormon oranı, Ferriman Gallwey skoru, bel/kalça oranı polikistik over sendromlu kadınlarda kontrollerden daha yüksekti. Vücut kitle indeksine göre değerlendirildiğinde vücut kitle indeksi 25'in üstü olanpolikistik over sendromlu grupta testosteron ve serbest testosteron, insülin,“homeostatic model assesment”, oral glukoz tolerans testi 2. saat düzeyleri anlamlı olarak daha yüksek, açlık kan şekeri/insülin düzeyi daha düşüktü.İnsulin rezistans sıklığı:“homeostatic model assesment”yöntemine göre: %66.1, açlık kan şekeri/insulin değerine göre: %54.2, oral glukoz tolerans testi 2. saat değerine gore ise: %32.2 idi.İnsulin benzeri büyüme faktörü düzeyi ile androjenik hormonlar arasında korelasyon saptanmadı, açlık kan şekeri ve oral glukoz tolerans testi 2. saat değeri arasında anlamlı korelasyon saptandı.İnsulin rezistans indeksleriyle hormon düzeyleri arasındaki korelasyon incelendiğinde yalnızca seks hormon bağlayıcı globulinin açlık kan şekeri/insülin ile pozitif; insülin, homeostatic model assesment ve oral glukoz tolerans testi 2. saat değeri ile negatif korelasyon gösterdiği saptandı.
Özet (Çeviri)
The purpose of our study was to compare hormone and insuline levels in polycystic ovarian syndrome patients with investigation of correlation between hormone levels and insuline resistans development.We accepted study group 59 women with polycystic ovary syndrome and 41 healthy female controls, in 100 patients who were admitted to our general gynecolgy and infertility outpatient clinics were between 15 and 38 years old (median 23+-4.6) women.The diagnosis of polycystic ovary syndrome was based on the Rotterdam- polycystic ovary syndrome criteria.After explanation, written informed consent was obtained from all patients. The blood samples were taken between 3th and 5th days in spontaneously or gestagen inducted menstrual cycles.All the patients in our study were divided in two groups according to values body mass index >25 or 25 polycystic ovary syndrome patients.Insulin rezistance frequency was homeostatic model assesment:66.1%, fasting blood glucose/Insuline:54.2%, oral glucose tolerance test 2th hour: 32.2%. There was no correlation between insulin like growth factor-I and androgenic hormones levels. There was no significant correlation between fasting blood glucose and oral glucose tolerance test 2th hour value.When the correlation between ınsulin rezistance index and hormones levels were investigated, sex hormone binding glogulin with fasting blood glucose/insuline was positive and insuline, homeostatic model assesment, oral glucose tolerance test 2th hour values were negative.