Koroidal neovaskülarizasyonlu olgularda fotodinamik tedavinin görsel sonuçları
Visual results of photodynamlc therapy on subjects with choroidal neovascularisation
- Tez No: 248616
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK ESGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Fotodinamik tedavi, koroidal neovaskülarizasyon, görme keskinliği, Photodynamic therapy, choroidal neovascularisation, visual acuity
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmanın amacı, yaşa bağlı maküla dejenerasyonu, miyopi ve travmaya ikincil koroidal neovaskülarizasyonlu, idiopatik koroidal neovaskülarizasyonlu gözlerde ve polipoidal koroidal vaskülopatili gözlerde fotodinamik tedavinin görme keskinliği üzerine olan etkisinin araştırılmasıdır.Çalışmaya kliniğimizde Mart 2005 ve Eylül 2008 tarihleri arasında 62'si yaşa bağlı maküla dejenerasyonu, 8'i idiopatik, 3'ü patolojik miyopi ve 2'si travmaya bağlı koroidal neovaskülarizasyon ve 1'i polipoidal koroidal vaskülopati tanısı alarak fotodinamik tedavi uygulanan 62 hastanın 76 gözü dahil edildi. Gözler etyolojilerine göre neovasküler yaşa bağlı maküla dejeneresansı olan (n=62) ve yaşa bağlı maküla dejeneresansı dışı etyolojiye sahip olanlar (n=14) olarak iki gruba ayrıldı. Gözler başlangıç görme keskinliğine, koroidal neovaskülarizasyonun yerleşim yerine ve tipine göre alt gruplara ayrılarak, gözlerin fotodinamik tedavi sonrası 3, 6, 9 ve 12. aylardaki görme keskinliği değişimleri incelendi. Fotodinamik tedavi sonrası 12. ayda görme keskinliği korunma oranı jukstafoveal koroidal neovaskülarizasyonlu gözlerde %80; subfoveal koroidal neovaskülarizasyonlu gözlerde %82.2; subfoveal baskın klasik koroidal neovaskülarizasyonlu gözlerde %80; minimal klasik koroidal neovaskülarizasyonlu gözlerde %80, gizli koroidal neovaskülarizasyonlu gözlerde %84.6 olarak bulundu. Fotodinamik tedavi sonrası 12. ayda görme keskinliğinde 1 harften fazla artış oranı idiopatik koroidal neovaskülarizasyonlu gözlerde %57, miyopiye bağlı koroidal neovaskülarizasyonlu olan gözlerde %100 idi. Bu bulgularla fotodinamik tedavinin koroidal neovaskülarizyonlu gözlerde görme keskinliğinin korunmasında yararlı olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate visual results of photodynamic therapy using verteporfin in the eyes with choroidal neovascularisation due to age related macular degeneration, pathologic myopia, trauma and polipoidal choroidal neovascularisation.Seventy-six eyes of 62 patients; 62 eyes having choroidal neovascularisation due to age related macular degeneration, 8 eyes with idiopathic choroidal neovascularisation, 3 eyes with choroidal neovascularisation due to pathologic myopia, 2 with choroidal neovascularisation due to trauma and 1 with polipoidal choroidal neovascularisation who had photodynamic therapy between March 2005 and September 2008 in our clinic were enrolled to the study.The cases were divided into two groups as having neovascular age related macular degeneration (n=62) and having different etiologies other than neovascular age related macular degeneration (n=14). Neovascular age related macular degeneration group was also divided into groups according to the baseline visual acuity of eyes, the settling and type of choroidal neovascularisation. The change of visual acuity after photodynamic therapy at 3, 6, 9 and 12 months were examined for all of these groups. The percentage of eyes which had lost fewer than 15 letters at 12 month were 80% for juxtafoveal choroidal neovascularisation, 82.2% for subfoveal choroidal neovascularisation, 80% for predominantly classic choroidal neovascularisation, 80% for minimally classic choroidal neovascularisation, 84.6% for occult choroidal neovascularisation.The percentage of eyes which had gain more than 1 letter at 12 month were 57% for idiopathic choroidal neovascularisation and 100% for choroidal neovascularisation due to patologic myopia.According to these results, it?s shown that photodynamic therapy can reduce the risk of vision loss.