Travmatik diyafragma rüptürlerinde mortaliteye etki eden faktörler
Factors affecting mortality in traumatic ruptures of diaphragma
- Tez No: 248621
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YEKTA ALTEMUR KARAMUSTAFAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Travma, diyafragma, rüptür, mortalite, Diyafram, Torakotomi, Yaralar ve yaralanmalar, Trauma, diaphragma, rupture, mortality, Diaphragm, Thoracotomy, Wounds and injuries
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmamızda kliniğimizde travmatik diyafragma rüptürü nedeniyle cerrahi tedavi uygulanan olgular incelenerek, mortaliteye etki eden faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır.Mayıs 1997-mayıs 2009 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Kliniği'nde toplam 30 travmatik diyafragma rüptürlü olguya diyafragma tamiri uygulandı. Olguların 3'ü (%10) kadın, 27'si (%90) ise erkekti. Yaş aralığı 16-88 ve yaş ortalaması 42,6 idi. Olgular mortalite gelişimi açısından gruplandırılmış ve gruplar yaş, cinsiyet, preoperatif tanı varlığı, travma etyolojisi, eşlik eden organ yaralanmaları, uygulanan operatif tedavi yöntemleri, ?Injury Severity Score?, ?Trauma and Injury Severity Score?, ?Revised Trauma Score?, kan transüzyonu, herni varlığı, rüptür tarafı, rüptür boyutu ve travmatik diyafragma rüptürü fazı açısından karşılaştırılmıştır. Yirmiiki olgu, ilk 7 gün içinde akut fazda opere edilirken, altı olgu latent fazda, 2 olgu obstrüktif fazda opere edildi. Dokuz olguya torakotomi, dokuz olguya laporotomi, 12 olguya torakotomi ve laporotomi uygulandı. Preoperatif olarak tanısı olmayan sekiz olguya eksploratris laporotomide tanı konularak tedavi edildi.Postoperatif dönemde 7 (%23) olguda mortalite görüldü. Operasyon sonrası nüks sadece bir (%3) olguda tespit edildi. Olgularımızda ileri yaş (P=0,020) ve artmış yoğun bakım ihtiyacı (P=0,020) mortalite açısından negatif prognostik faktörler olarak tespit edildi. Mortalite ile ilişkili olabileceği düşünülen diğer parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilmedi.Sonuç olarak, çalışma grubumuzda sağkalımı belirleyen en önemli faktör ileri yaş ve artmış postoperatif yoğun bakım ihtiyacıdır. Mortalite görülen olgularımızın çoğunda postoperatif yoğun bakım takipleri sırasında gelişen komplikasyonlar nedeniyle mortalite ortaya çıkmış olup, bu durum ileri yaştaki olguların genç popülasyona oranla daha uzun süreli mekanik ventilasyon gereksinimlerine bağlanmıştır. Yoğun bakım ihtiyacı olmayan bir olgu ise pulmoner emboli nedeniyle kaybedilmiştir. Bu nedenle travmatik diyafragma rüptürü, her travma hastasında akılda tutulmalı, tespit edildiğinde erken cerrahi uygulanmalı ve olgular mekanik ventilatörden erken ayırılmaya çalışılmalıdır. Batın içi organ yaralanması olmayan akut olgularda ve kronik olgularda torakotomi ile diyafragma tamiri uygun tedavi şeklidir.
Özet (Çeviri)
In this study our aim is to analysis the cases with surgery performed in our clinic because of travmatic diaphragma rupture and factors affecting mortality faculty of medicine Department of Thoracic Surgery.A total of 30 cases were operated with a diagnosis of traumatic diaphragma rupture between May 1997 through May 2009 in Trakya University, faculty of medicine, department of thoracic surgery. Three of the cases (10%), were woman 27 of the cases were man (90%) with a mean age of 42,6 (16-88). Cases were analysed mortality progress and were compared for age, sex, preoperative diagnosis, trauma ethiology, accompanying organ injury, surgery threatment method, Injury Severity Score, Trauma and Injury Severity Score, Revised Trauma Score, blood transfusion, hernia existent, side of the rupture, size of the rupture and travmatic diaphragma rupture phase. Emergency surgery was performed 22 cases in first seven days: other cases was operated, latent phase in six cases, obstructive phase in two cases. Thoracotomy was performed in nine cases, laparotomy in nine cases and thoracotomy + laparotomy in 12 cases. Eight cases was diagnosed with explorative laparotomy.Postoperative mortality was seven (23%) cases. Recurrence was in one (3%) case. In our cases older age (P=0,020) and more intensive care unit need (P=0,020) are negative prognostic factors affecting mortality. Other parameters, statistically was not significant for mortality.As a result, in our study group most important factors that appear survival are older age and more intensive care unit need. Most of the cases with mortality related to postoperative complications during the intensive care unit. Because of older cases need mechanic ventilation more than younger cases. One case died because of pulmonary emboli during follow up in hospitalisation. Travmatic diaphragma rupture must be retained in all trauma patients and early surgery must be performed when diagnosed travmatic diaphragma rupture. Weaning from mechanical ventilation should be considered as early as possible In acute cases without abdomen injury and chronic cases, diaphragma repair with toracotomy is the proper threatment method.