Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde son 10 yılda malign plevral mezotelyoma insidansı
Incidence of malign pleural mesothelioma in last ten years in Southeast Region of Anatolia
  1. Tez No: 248677
  2. Yazar: ALİ İHSAN ÇARKANAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN ŞENYİĞİT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Malign plevral mezotelyoma, insidans, asbest teması, çevresel, Malignant pleural mesothelioma, incidence, asbestos contact, environmental
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Malign Plevral mezotelyoma (MPM), genellkle plevra ve peritonun tutulduğu nadir birmalignitedir. Etiyolojisinde bilinen iki önemli neden asbest veya erionite ile temastır.Bölgesel insidans değisimlerini izlemek amacıyla Ocak-2000 ve Eylül-2009 tarihleriarasında Dicle Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi kliniklerindetanısı konulan 158 hastanın dosyaları retrospektif olarak incelendi.Hastaların 62'si kadın, 96'sı erkekti. Yas ortalaması kadınlarda 54,4, erkeklerde 55,5olarak belirlendi. Hastalardan 125'inin (%79) asbest teması mevcuttu ve bu temas çevreseldi.120 (%76) hasta kapalı plevral biopsi, 30 (%19) hasta video yardımlı torakoskopi, 5 (%3,1)hasta plevral sıvı sitolojisi ve 3 (%1,9) hasta da ise torakotomi ile tanı konmustu.Hastaların geldikleri yerlesim yerleri; önceden asbestle temasın tespit edildiği veönceden asbestle temasın tespit edilmediği iki bölge halinde ele alındı. Son 10 yılda her ikibölgeden gelen MPM'li hastaların, bes yıllık [2000-20004 ve 2005-2009 (Eylül ayına kadar)]insidansları (100.000 kiside) ayrı ayrı hesaplanıp karsılastırıldı. Genellikle yakın dönemdeyapılan çalısmalara kıyasla bes yıllık insidans değerleri artmıs olarak saptandı (özellikle ikincibes yıllık insidanslar).Vakaların toplamına bakıldığında; % 67,8'nin önceden asbest ile temasın saptandığıbölgelerden, %32,2'sinin ise önceden asbest ile temasın saptanmadığı bölgelerden geldikleritespit edilmistir.Bölgemizde yapılan yakın dönemdeki çalısma verilerine göre asbest temasının öncedenbilindiği bölgelerden gelen hasta oranının artmıs olduğu saptadık. Bu bölgelerde yaygındurumda olan asbest kullanımının azaltılması için basta eğitim olmak çesitli çalısmalaryapılmasının faydalı olacağı düsünülmektedir. Asbestle temasın daha önce bilinmediğibölgelerden gelen vaka sayısında azalma mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Malignant pleural mesothelioma (MPM), generally holding a rare malignancy of thepleura and peritoneum.Known in the etiology of two main reasons are in contact withasbestos or erionite.Regional incidence in order to monitor changes in January-September-2009, between2000 and Dicle University Hospital of Chest Diseases and Thoracic Surgery clinic with thediagnosis retrospectively 158 patients' files were examined.Patients, 62 women, 96 were male. The mean age was 54.4 for women, men and wereidentified as 55.5. 125'inin patients (79%) had peripheral contact with asbestos, and thistheme was present. 120 (76%) patients, closed pleural biopsy, 30 (19%) patients, videoassistedThoracoscopy, five (3.1%) patients, pleural fluid cytology and three (1.9%) patientswere also diagnosed with the thoracotomySettlements of the patients as they arrive, get prior contact with asbestos have beenidentified and pre-determined not get contact with asbestos in the two regions was discussed.In the last 10 years, coming from both regions MPM'li patients, five years [2000-20004 and2005-2009 (until September)] incidence (100,000 person) been calculated separately andcompared. Often compared to recent studies conducted in the five-year incidence wasdetermined as the values increased (especially the second five-year incidence).An examination of the total cases, 67.8% of the areas previously identified contact withasbestos,% 32.2 'si is the pre-determined contact with asbestos came from areas not beenidentified.According to data from recent studies in our region made of asbestos already knowntheme of the increased proportion of patients coming from the regions that we found. Whichare common in this region to reduce the use of asbestos training to be particularly useful isbelieved consolidated at various studies. Get contact with asbestos from previously unknownregions decrease in the number of cases is available