İskemik kardiyomiyopatili hastalarda matrix gla protein gen polimorfizmi
The matrix gla gene polymorphysm in patients with ischemic cardiomyopathy
- Tez No: 248685
- Danışmanlar: PROF. DR. M. SIDDIK ÜLGEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: İskemik Kardiyomiyopati, Dilate Kardiyomiyopati, Koroner Arter Hastalığı, MGP Gen Polimorfizmi, İschemic Cardiomyopathy, Dilate Cardiomyopathy, Coronary Artery Disease, MGP Gene Polymorphism
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Kalp yetmezliği günümüzün; önemli sağlık problemlerinden birini oluşturmakta ve prevelansı giderek artış göstermektedir. İskemik kardiyomiyopati koroner arter hastalığı nedeniyle oluşan miyokardiyal duvar hareket anormallikleriyle birlikte EF %40 altında olarak tanımlamakta olup Önemli morbidite ve mortalite nedenidir. İskemik kalp hastalığının temelinde Ateroskleroz yatmaktadır.Koroner arter kalsifikasyonu (KAK) ,koroner ateroskleroz varlığı ile ilişkilidir. Koroner arterlerde duvar kalsifikasyonu ile koroner arter hastalığı(KAH) arasında çok güçlü bir ilişki bulunmaktadır. Subklinik aterosklerozun bir göstergesi olan KAK yükünün ,kişinin kardiyovasküler riski yönünden konvansiyonel risk faktörlerinden bağımsız olarak prognostik bilgi verdiği birçok çalışma ile kanıtlanmıştır. MGP (Matriks Gla protein )'nin arteryel kalsifikasyonun önlenmesinde oldukça etkin olduğu düşünülmektedir. Bu yüzden kalsifikasyon inhibitörü olan MGP son zamanlardaki çalışmalarda daha da önem kazanmıştır.Matriks Gla Protein geninin yapısal ve özendirici gen bölgelerinde saptanan nükleotid değişimlerinin İKM ve DKM'li hastalar arasındaki dağılımının belirlenmesi için bu çalışma planlanmıştır.Çalışmaya İKM'li olan 49 hasta ile DKM'si olan 74 kontrol hastasından olmak üzere toplam 123 hastadan DNA analizi yapmak amacıyla kan örneği alındı. Elde edilen DNA'lar, MGP geninin kodlayıcı ve özendirici (promoter) bölgesindeki çeşitli nükleotid değişimlerini kapsayan, 2 çift primer seti kullanılarak Polimeraz Zincir Tepkimesi'ne (PZT) tabi tutuldu. Çoğaltılan gen bölgeleri RFLP yöntemi ile gen polymorphismi yönünden analiz edildi.MGP geni özendirici bölgesinde yer alan T-138C ve 4. ekzonunda rastlanan Thr83Ala değişiminin incelendiği çalışmamızda her 2 gen polimorfizminin de gruplar arasındaki dağılımları belirlenmiştir. T-138C gen polimorfizmi için genotipler arasındaki analizde istatistiksel anlamlı farklılık bulundu (p=0.019). Ayrıca alleler arasında Ki-kare testi kullanılarak yapılan analizde istatistiksel farklılık bulundu(p=0.011).Bu çalışmanın sonucunda T-138C gen polimorfizmi ile İKM arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Heart failure is an important health problem in the world, its prevelance on the increases. İschemic cardiomyopathy is defined as EF < %40 with myocardiyal wall motion abnormality due to coronary artery disease. İt is an important cause of morbidity and mortality. Atherosclerosis is the most common reason of Ischemic heart disease, Coronary artery calsification (CAC) is associated with coronary atherosclerosis. There is a significant relation between coronary artery wall calsification and coronary artery disease(CAD). The measure of coronary artery calsification is an indicator of subclinical atherosclerosis . İn some studies it has been showed that independent from convantional cardiovascular risks , coronary artery calsification suggests data about prognosis. Matrix Gla protein (MGP) appears to be an important protective modulator against calsification since it is a potential inhibitor of tissue calcification. Therefore , MGP as an inhibitor of calsification recently has been more important in studies. In this respect, it is aimed to establish the relationship between the distributions of nucleotide alterations found in promoter and coding regions of MGP gene in İCM patients and DCM patients. DNA samples were obtained from 49 patients with İCM and 74 patients with DCM (Totally from 123 patients). The DNA samples obtained were analyzed by Polymerase Chain Reaction (PCR) method using the 2 sets of primer pairs which cover the coding (Thr83Ala in exon 4) and promoter regions (T-138C ) of MGP gene. Amplified regions were analyzed by Restriction Fragment Length Polymorphism (RFLP) method for possible polymorphisms.In the chi-square analysis for T-138C gene polymorphism there is a statistical significant difference between genotypes(p=0,019) and allels(p=0,011). But in analyses for Thr83Ala gene polymorphism there is not difference between groups.The results of this study demonstrated that there is a significant relation between the T-138C gene polymorphism and ICM.