Sisplatin-dosetaksel tedavisi alan ileri evre akciğer adenokarsinomlu hastalarda ercc1 ve ttf-1'in prediktif ve prognostik önemi
Predicive and prognostic significance of ERCC1 and TTF-1 in patients with advanced lung adenocarcinoma treated with cisplatin and docetaxel combination
- Tez No: 248718
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN ÖZKAN
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Akciğer adenokarsinom, sisplatin-dosetaxel, ERCC-1, TTF-1, Lung adenocarcinoma, cisplatin- dosetaxel, ERCC1, TTF-1
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Giriş ve Amaç: Akciğer kanseri erkeklerde ve kadınlarda kanserden ölümün en sık nedenidir. Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanserleri (KHDAK) akciğer kanserlerinin yaklaşık %85 kadarını oluşturur. İleri evre KHDAK'de platin bazlı kemoterapiler standart tedavidir. Kemoterapiden elde edilecek yarara eşlik edecek toksisite göz önünde bulundurulduğunda hangi hastaların tedaviden fayda göreceğini öngörebilecek ipuçlarına ihtiyaç vardır. Bu çalışma sisplatin-dosetaksel kombinasyon kemoterapisi ile tedavi edilen ileri evre akciğer adenokarsinomu hastalarında tedavi cevabı ve sağkalımla ilişkili oldukları bilinen Enzyme repair cross- complementation group 1 (ERCC1) ve Troid transkripsiyon faktör-1'in (TTF-1) prediktif ve prognostik önemini değerlendirmek üzere planlanmıştır.Hastalar ve Yöntem: Çalışmaya Erciyes Üniversitesi ve Gaziantep Üniversitesi Tıbbi Onkoloji kliniklerinde 2006-2009 tarihleri arasında sisplatin-dosetaksel kombinasyonu ile tedavi edilen 32 ileri evre akciğer kanserli hasta alındı. Hastaların tıbbi kayıtları retrospektif olarak değerlendirildikten sonra immünhistokimyasal inceleme için doku örnekleri uygun olanlar çalışmaya dahil edildi. Tümoral dokuda ERCC1 ve TTF-1 ekspresyonu immünhistokimyasal boyama tekniği ile değerlendirildi.Bulgular: ERCC1 17 hastada (%53) pozitif olarak değerlendirilirken 15 hastada (%47) negatif bulundu. TTF-1 26 hastada (%82) negatif, 6 hastada (%18) ise pozitif boyandı. Medyan progresyonsuz sağkalım genel hasta grubu için 7 ay olarak (2-36 ay) medyan genel sağkalım 16 ay (4-36 ay) bulundu. Tedavi cevabı ile ERCC1 arasındaki ilişki değerlendirildiğinde negatif grupta 16 hastada (%94) kinik fayda elde edilirken, (parsiyel cevap ve stabil hastalık) pozitif grupta 11(%73) hastada klinik fayda gözlendi. Tedavi cevabı ERCC negatif grupta daha yüksek olsa da aradaki fark istatistiksel anlamlılığa ulaşmadı (p=0.106). Progresyonsuz sağkalım ERCC1 pozitif hastalar için ortanca 6 ay, ERCC1 negatif hastalar için ise 8 ay olarak bulundu. Progresyonsuz sağkalım ERCC 1 negatif hastalarda daha uzun olmakla birlikte aradaki fark istatistiksel olarak anlamlılık göstermedi ( p=0.234). Benzer şekilde aradaki fark anlamlı olmasa da genel sağkalım ERCC1 negatif grupta ortanca genel sağkalım daha uzun idi (18 ay ve 14 ay, p=0.474). TTF-1 pozitif hastalarda %66 klinik fayda gözlenirken negatif grupta bu oran %88 olarak bulundu. TTF-1 pozitif grupta ortanca 5 ay olan progresyonsuz sağkalım negatif grupta 8 ay, genel sağkalım ise TTF-1 pozitif grupta 13 ay negatif grupta ise 15 ay olarak bulundu. Progresyonsuz sağkalım ve genel sağkalım açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmedi (p=0.060 ve p=0.482).Sonuç: ERCC1 ile tedavi cevabı ve sağkalım arasındaki ilişki incelendiğinde genel olarak literatürle benzer sonuçlar bulunmuştur. Hasta sayısı az olmakla birlikte çalışmalardaki sonuçlar arasındaki farklılıklar da dikkate alındığında ERCC1 negatif ve pozitif gruplar arasındaki farkın istatistiksel anlamlılığa ulaşmamış olmasını tek başına buna bağlamamak gerekmektedir. TTF-1'in prognostik önemi ile ilgili olarak ulaşılan sonuçlar literatürle uyumsuz olsa bu durum yorumlanırken hasta grubunda, olasılıkla kullanılan teknikle ilgili olarak elde edilen düşük TTF-1 pozitiflik oranı mutlaka dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Lung cancer is the most common cause of cancer related death both men and women. Non-small cell lung cancer (NSCLC) acoounts 85% of lung cancer and platin based chemotherapy is the standart of care in advanced disease. Given the limited efficacy with toxicity, some clues are needed to determine who are the candidates for treatment. We aimed to determine predictive and prognostic siginificance of ERCC1 and TTF-1.Patients and methods: Thirty-two patients having advanced lung adenocarcinoma , treated with cisplatin-docetaxel in medical oncology departments of Gaziantep and Erciyes University were included in the study. Medical records have been evaluated retrospectively and whom having tumoral tissue available for immunohistochemical staining were selected.Results: Seventeen (%53) and 15 (%47) patients had positive and negative staining for ERCC1, respectively. TTF-1 were positive in 6 (%18) and 26 (%82) patients, respectively. Clinical benefit was obtained in 16 (%94) and 11 (%73) of ERCC1 negative and positive patients, respectively. Although response to treatment was higher in ERCC1 negative patients, the difference was not statistically significant (p=0.106). Median progression free survival was 6 months for ERCC1 positive patients and 8 months for negative ones, the difference was not statistically significant (p=0.234). Similarly, although statistically not siginificant median overall survival was longer in ERCC1 negative patients (18 vs 14 months, p=0.474). Clinical benefit was observed in %88 and %66 of TTF-1 positive and negative patients respectively. Median and overall survival was 5 and 13 months in TTF-1 patients, and 8 and 15 months in TTF-1 negative patients. The difference between two groups in respect to median and overall survival was not statistically significant (p=0.060 and p=0.482).Conclusion: Concordant with the literature ERCC1 negative patients did better than the negative ones in terms of response to treatment and survival. The difference was not statistically significant but this is not only a result of small number of patients, as conflicting results were reported also in the literature. When interpreting the results associated with prognostic siginificance of TTF-1, it must be kept in mind that this may be related with lower expression of TTF-1 than expected as a result of technical problems experienced with immunohistochemical staining.