Perkütan biliyer drenaj sonrası gelfoam ile trakt embolizasyonu
Tract embolization with gelfoam after percutaneous biliary drainage
- Tez No: 248717
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÖZCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Biliyer drenaj, trakt embolizasyonu, gelfoam, Biliary Drainage, Tract Embolization, Gelfoam
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı perkütan biliyer drenaj işlemi sonrasında gelfoam ile trakt embolizasyonunun uygulanabilirliğini, güvenirliliğini ve etkinliğini araştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Ağustos 2007 ile Ocak 2010 tarihleri arasında girişimsel radyoloji ünitesinde eksternal biliyer drenaj katateri çıkarıldıktan sonra gelfoam ile trakt embolizasyonu yapılan 50 olgu ve yapılmayan 50 olgu olmak üzere toplam 100 olgu çalışmaya alınmıştır. Olguların ortalama yaşı 64,3±13,6 (30-93) arasında değişmekte idi. Benign gruptan 15 olgu, malign gruptan 35 olgu olmak üzere toplam 50 olguya gelfoam ile trakt embolizasyon yapılırken; benign gruptan 15 olgu, malign gruptan 35 olgu olmak üzere toplam 50 olguyada embolizasyon yapılmadı. Trakt embolizasyonu işlemi 8F ve 6F introduser içerisinden gönderilen, yaklaşık 0,5 cm x 3 cm boyutlarında kesilerek hazırlanmış gelfoam ruloları kullanılarak yapıldı.Bulgular: Embolizasyon yapılan 35 malign, 15 benign olmak üzere toplam 50 olguda komplikasyon izlenmedi. Embolizasyon yapılmayan 35 malign olgunun 8'inde komplikasyon gelişti. Embolizasyon yapılmayan 15 benign olguda komplikasyon izlenmedi. Embolizasyon yapılan grupta kalış süresi ortalama 8,7±4,2, yapılmayan grupta ortalama 12,86±5 gündür.Sonuç: Biliyer drenaj sonrasında gelfoam ile trakt embolizasyonu komplikasyonu ve katater kalış süresini azaltması ve hasta konforunu arttırması nedeni ile uygulanması gereken bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to evaluate the efficacy, safety, feasibility of tract embolization with gelfoam in patients undergoing percutaneous biliary drainage.Material and Methods: Between August 2007 and January 2010, 100 patients had undergone percutaneous biliary drainage. 50 patients were embolized with gelfoam after the procedure, the rest of the patients were not embolized. 15 patients with benign diseases and 35 patients with malignant diseases were embolized with gelfoam however 15 patients with benign dieases and 35 patients with malignant diseases were not embolized. Mean age was 64,3 ± 13,6 years (range 30 to 93 years). The tract embolization was done with 0,5cm x 3 cm gelatine sponges through 8F and 6F introducer.Results: 35 patients with malignant diseases and 15 patients with benign diseases were embolized successfully without complication. 8 of non-embolized 35 patients with malignant disesase had complications. Non-embolized 15 patients with benign disease had not any complication. The mean time of the external biliary drainage catheterization was 8,7±4,2 days in embolized group and 12,86±5 days in non-embolized group.Conclusion: Tract embolization after percutaneous biliary drainage with gelfoam should be performed as a safe and effective method for the prevention of complications and decreasing the catheterization time therebye it increases patients comfort.