Şizofrenik bozuklukta cinsel işlev bozuklukları: kesitsel bir değerlendirme
Sexual dysfunction in schizophrenia: A cross-sectional evaluation
- Tez No: 248732
- Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS EMRE EVLİCE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Antipsikotik, cinsel işlev bozuklukları, şizofrenik bozukluk, Antipsychotic, Schizophrenic Disorder, Sexual Dysfunction
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Şizofrenik Bozuklukta Cinsel İşlev Bozuklukları: Kesitsel Bir DeğerlendirmeAmaç: Bu çalışmada, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Psikotik Bozukluk Biriminde izlenen Şizofreni hastalarının cinsel yaşantıları açısından izlemleri, sosyodemografik verilerle cinsel yaşantılar arasında ve uygulanan farmakoterapi ile cinsel yan etkiler arasındaki bağlantının incelenmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Çalışmaya, 2009 ve 2010 yılında Psikotik Bozukluk Biriminde izlenen Ruh Sağlığı Bozukluklarının Tanısal ve İstatiksel Sınıflandırması-IV tanı ölçütlerine uygun Şizofreni tanılı hastalardan rastgele seçilmiş 43 hasta alınmıştır. Çalışma verileri Psikotik Bozukluk Birimi için Hazırlanmış Hasta Kayıt Formu ve Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Formlar hasta ve hasta yakınları ile görüşülerek ve poliklinik kayıtları incelenerek doldurulmuştur.Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların % 25,6'sı kadın, % 74,4'ü erkek'ti. Yaş ortlaması 42,8±9,95'di. Ortalama hastalık süresi 13,2±8,53'du. Golombok-Rust Cinsel Doyum ölçeğinden elde edilen verilerle araştırmaya katılan hastaların % 74,4'ünde cinsel ilişki sıklığı, % 48,8'inde cinsel iletişim, % 27,9'unda doyum, % 48,8'inde kaçınma, % 4,65'inde dokunma alanlarında sorun belirlenmiştir. Erkek hastaların % 84,75'inde erken boşalma, % 75'inde sertleşme güçlüğü, kadınların % 100'ünde vajinismus ve % 27,3'ünde anorgazmi alanlarında sorun belirlenmiştir.Sonuç: Elde edilen veriler bu alanda yapılmış olan çalışmalarla benzer sonuçlar vermiştir.Sonuç olarak yaşam boyu süren; ruhsal ve toplumsal olarak işlevselliği bozan Şizofrenide cinsel işlev alanında da farmakoterapiye ve hastalığın doğasına bağlı ciddi sorunlar vardır. Toplumumuzda görülen cinsel bilgi eksikliği ve bu konunun klinisyenler tarafından gözardı edilmesi gibi faktörler, hastalığın doğası, uygulanan farmakoterapi, sosyoekonomik özellikler gibi pek çok faktör bu alandaki sorunları artırmakta, hastaların yaşam kalitesini düşürmekte, tedaviye uyumu bozmaktadır. Bu konunun hastalarla konuşulması, sorun kaynaklarının belirlenerek azaltılması, yaşam kalitesi ve tedaviye uyum açısından yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, schizophrenic patient group who are regularly tracked in psychosis unit of Cukurova University Medical School Psychiatry Department are been investigated in respect to their sexual life. The relation between both applied pharmacotherapy, sociodemographic data and sexual experiences are being sought, as well as the link between the applied pharmacotherapy and sexual side effects.Method: 43 patients who were subject to Diagnostic and Statistical Mental Disorders-IV diagnostic criteria for Schizophrenic Disorder are monitored by the Psychotic Disorder Unit and randomly assigned to this study. The data is collected by the use of Golombok-Rust Sexual Satisfaction Inventory and Designed Patient Registry Form. Forms are filled through the conversation with patients and their relatives; policlinic records are also utilized.Findings: Paricipant patients of the study were % 25,6 female and % 74 male in gender. Mean age was 42,8±9,95. Average duration of the disorder was 13,2±8,53. Data obtained from the Golombok-Rust Sexual Satisfaction Inventory indicated problems in the areas of sexual intercourse frequency in % 77,4 sexual interaction in % 48,8 sexual satisfaction in % 27,9 sexual aversion in % 48,8 and sexual contact in % 4,65 of the patients. Besides, premature ejaculation at a rate of % 84,75 and erectile dysfunction at a rate of % 75 of the male patient group and vaginusmus in all and anorgasm at a rate of % 27,3 of the female patient group are identified.Conclusion: The data acquired through this study resulted in similar outcomes as with the previously handled ones in this area of interest.Eventually, in addition to a life-long pattern of illness and social dysfunction in Schizophrenia, there are a variety of serious problems in sexual functionality due to both natural course and applied pharmacotherapy. Lack of sexual knowledge in our society and being undervalued by clinicians are some of the contributing factors to the problem, as well as the natural course of the illness, features of the pharmacotherapy, socioeconomic properties. Those factors increase the amount of existing problems, decrease the quality of life and cause incompliance to drug treatment. Clinicians should talk to their patients on this topic to pinpoint the source of the problem and minimise them, to enhance the quality of life and treatment compliance.