Posttiroidektomi hipotiroidik dönemin laringoskopik bulgular ve ses parametreleri üzerine etkisi: prospektif bir çalışma
Laryngoscopic findings and voice alterations at postthyroidectomy hypothyroidic period: a prospective study
  1. Tez No: 248731
  2. Yazar: AHMET VARIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUN KİRAZLI, PROF. DR. M. FATİH ÖĞÜT, DOÇ. DR. N. SERDAR AKYILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: tiroidektomi, hipotiroidi, ses analizi, maksimum fonasyon süresi, jitter, shimmer, thyroidectomy, hypothyroidism, voice analysis, maximum phonation time, jitter, shimmer
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Giriş ve Amaç: Tiroid papiller kanseri nedeniyle laringeal sinir hasarı ve vokal kord paralizisi olmaksızın total tiroidektomi yapılan ve postoperatif hipotiroidik dönemde radyoaktif iyot tedavisi uygulanan hastalarda tedavi sürecindeki ses değişikliklerinin objektif ve subjektif olarak belirlenmesi, hipotiroidinin laringoskopik bulgular ve ses üzerindeki objektif ve subjektif etkilerinin ortaya konması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Eylül 2008 ve Ocak 2010 tarihleri arasında prospektif olarak yapılan bu çalışmada tiroid papiller kanseri nedeniyle total tiroidektomi uygulanan hastalara preoperatif dönem, postoperatif erken dönem, radyoaktif iyot alımının hemen öncesindeki hipotiroidik dönemde ve postoperatif geç dönemde genel KBB muayenesi, laringostroboskopik bakı, akustik ses analizi, maksimum fonasyon süresi ölçümü ve subjektif ses değerlendirmesi yapılmıştır. Değerlendirmelerde vokal kord polip, nodül, paralizi ve lökoplazisi gibi objektif ses parametrelerini değiştirebilecek laringeal patolojisi olan hastalar çalışma dışında bırakılmıştır.Bulgular: Preoperatif, erken postoperatif, hipotiroidik ve geç postoperatif dönemler karşılaştırıldığında total tiroidektominin ve posttiroidektomi hipotiroidinin laringoskopik bulgular ve ses parametreleri üzerine istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı saptandı. Ayrıca, yapılan multivariate analizlerde total tiroidektomi ve posttiroidektomi hipotiroidinin ses parametrelerinin kombinasyonunu da değiştirmediği belirlendi.Sonuç: Laringeal sinir hasarı oluşturmadan yapılan, yumuşak doku bütünlüklerine özen gösterilen tiroidektomi sonrası kısa süreli hipotiroidik dönemde laringoskopik bulguların ve sesin değişmesi beklenmemelidir. Preoperatif ve postoperatif dönemlerde objektif ses analizi ve laringoskopik değerlendirmelerin yapılması medikolegal açıdan yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To analyze subjective and objective voice changes during the treatment period of the patients with thyroid papillary carcinoma who underwent total thyroidectomy and radioactive iodine therapy without laryngeal nerve damage and to determine the effects of hypothyroidism on laryngoscopic findings and voice.Materials and Methods: Patients who underwent total thyroidectomy due to thyroid papillary carcinoma between September 2008 and January 2010, were included in this study prospectively. ENT examination, laryngostroboscopy, acoustic voice analysis, maximum phonation time determination and subjective voice evaluation were performed at preoperative, postthyroidectomy 7-10 days, hypothyroidic period and postthyroidectomy 6-12 month periods to the participants. The patients with vocal cord polyps, nodules, leukoplasia and vocal cord paralysis were excluded.Results: When preoperative, postthyroidectomy 7-10 days, hypothyroidic period and postthyroidectomy 6-12 months were compared, it was shown that neither total thyroidectomy nor postthyroidectomy hypothyroidism had statistically significant effect on laryngoscopic findings and voice parameters. Also, total thyroidectomy and postthyroidectomy hypothyroidism had no multivariate effect on the combination of voice parameters.Conclusions: Laryngoscopic alterations and voice changes should not be expected at postthyroidectomy short term hypothyroidism, unless laryngeal nerve paralysis had been encountered during the surgery. Preoperative and postoperative objective voice analyses and laryngoscopic evaluation may be helpful for prevention of medicolegal problems.