Yaşlılarda yüksek doz intramusküler kolekalsiferol ile oral kolekalsiferolün vitamin D düzeyleri ve fiziksel performans üzerine etkileri
Effects of High Dose Intramuscular Cholecalciferol and Oral Cholecalciferol on Vitamin D Levels and Physical Performance in Elderly
- Tez No: 248733
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL BAŞARAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Vitamin D, yaşlılar, kas gücü, fiziksel performans, Vitamin D, elderly, muscle strength, physical performance
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Vitamin D eksikliği veya yetersizliği olan yaşlılarda yüksek doz intramusküler ve oral kolekalsiferolün Vitamin D düzeyleri, kas kuvveti ve fiziksel performans üzerine etkilerini değerlendirmektir.Gereç ve Yöntem: Huzurevinde yaşayan 65 yaş ve üzeri ambulatuvar 116 kişi değerlendirildi. Çalışmaya alınma kriterlerini karşılayan 66 hastanın demografik ve tanımlayıcı verileri sorgulandı. Serum 25(OH)D seviyesi ? 10 ng/ml eksiklik, 10-29 ng/ml arası yetersizlik olarak alındı. Vitamin D eksikliği/yetersizliği bulunan bireyler 600,000 IU kolekalsiferolün uygulanma şekline göre İM ve Oral gruplara randomize edildi. Kolekalsiferol tedavisi sonrası hastalar 6. ve 12. haftalarda takip edildi. Biyokimyasal tetkikleri başlangıç, 6. ve 12. haftalarda yapıldı. Başlangıç ve 12. haftada MicroFET3 manuel kas gücü ölçüm cihazı ile kuadriseps kas gücü ölçümü ve Kısa Fiziksel Performans Testi (SPPB) ile fiziksel performansları değerlendirildi.Bulgular: Bireylerin (n=116) % 37,1'inde (n=43) eksiklik, % 57,8'inde yetersizlik (n=67) bulundu. Yalnızca % 5,2 (n=6) kişide vitamin D seviyesi yeterliydi. Çalışmaya alınan hastaların (n=66) % 42,4'ünde (n=28) eksiklik, % 57,6'sında (n=38) yetersizlik mevcuttu. Kolekalsiferol tedavisi sonrası her iki grupta 6. ve 12. haftalarda vitamin D seviyelerinde anlamlı artış tespit edildi. 12. haftadaki artış İM grupta Oral gruptan anlamlı olarak daha yüksekti (p=0,003). Kolekalsiferol tedavisi sonrası kuadriseps kas gücü ve fiziksel performans skorlarında 12. haftada anlamlı iyileşme saptandı. Ancak kuadriseps kas gücü, fiziksel performans testleri ve Vitamin D seviyeleri arasında korelasyon gösterilemedi.Sonuç: Vitamin D eksikliği yaşlılarda, özellikle huzurevlerinde yaşayanlarda sık görülmektedir. Vitamin D nöromusküler fonksiyonlarda önemli rol oynadığından 65 yaş ve üzeri bireyler optimal düzeylerin sağlanması açısından öncelikli olarak değerlendirilmelidir. Özellikle yaşlılarda günlük tedavilere uyumun düşük olması nedeniyle vitamin D'nin periyodik olarak yüksek dozda uygulanması güvenilir ve etkin bir tedavi seçeneğidir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the effects of high dose intramuscular cholecalciferol and oral cholecalciferol on vitamin D levels, muscle strength and physical performance in elderly patients with vitamin D deficiency or insufficiency.Material and Method: 116 ambulatory individuals aged 65 years and older living in a nursing home were evaluated. Demographic and descriptive data of 66 patients who fulfilled the inclusion criteria were investigated. Serum 25(OH)D levels lower than 10 ng/ml are accepted as deficiency, whereas between 10-29 ng/ml as insufficiency. Individuals with Vitamin D deficiency/insufficiency were randomized into IM and Oral groups according to administrating technique of 600.000 IU cholecalciferol. Follow-up of the patients was performed at 6 and 12 weeks after cholecalciferol treatment. Biochemical evaluations were done at the beginning, 6th and 12th weeks. Quadriceps muscle strength measurement by MicroFET3 manual muscle tester and physical performance evaluation by Short Physical Performance Battery (SPPB) were done at the beginning and 12th week.Results: Deficiency and insufficiency were detected in % 37.1 (n=43) and % 57.8 (n=67) of the individuals (n=116), respectively. Vitamin D levels were sufficient in only % 5.2 (n=6). Deficiency and insufficiency were detected in % 42.4 (n=28) and % 57.6 (n=38) of the patients included in the study (n=66), respectively. Significant increase in vitamin D levels was determined in both groups at 6 and 12 weeks after cholecalciferol treatment. However the increase in the IM group was significantly higher than the Oral group at 12th week (p=0.003). Significant improvement was detected also in quadriceps muscle strength and physical performance scores at 12 weeks. However no correlations were detected between quadriceps muscle strength, physical performance tests and Vitamin D levels.Conclusion: Vitamin D deficiency is common among the elderly population, especially living in nursing homes. Elderly people should be evaluated primarily in order to maintain the optimal levels, as Vitamin D plays an essential role in neuromuscular functions. Concerning low compliance to daily treatment, especially in elderly, periodic application of high dose vitamin D is a safe and effective treatment option.