Preeklamptik ve eklamptik hastalarda Prokalsitonin ve Endotelin -1 düzeyleri
Procalacitonin and Endothelin -1 levels in preeclamptic and eclamptic patients
  1. Tez No: 248743
  2. Yazar: SULTAN BUĞDAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, Eklampsi, Prokalsitonin, Endotelin -1, Preeclampsia, Eclampsia, Procalcitonin, Endothelin -1
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız; preeklampsi, eklampsi ve kontrol grubunda prokalsitonin (ProC) ve endotelin -1 (ET -1) düzeylerini karşılaştırarak preeklampsi etyopatogenezindeki rollerini değerlendirmektir.Gereç ve Yöntem: 01/02/2009 -01/10/2009 tarihleri arasında Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğine yatırılan başka metabolik problemi bulunmayan , >38 C ateş ve lökositozu olmayan 22 preeklampsi, 5 eklampsi ve 22 normal gebe çalışmaya dahil edilmiştir. Plazma ET -1 düzeyleri ELİSA, ProC düzeyleri ise ELFA yöntemiyle değerlendirildi. Normal doğum yapan hastaların travayı başladığında, sezaryen olanların ise ameliyathaneye çıkmadan hemen önce umblikal dopler değerlendirmeleri yapıldı. Doğum sonrası umblikal arter pH'ı, 1. ve 5. dakika Apgar skorları rutin olarak değerlendirildi. Prokalsitonin değerleri ile Apgar 1. dakika skorları karşılaştırıldı.Bulgular: Preeklampsi ve eklampsi grubunda kontrole göre ProC düzeyleri anlamlı olarak yüksek bulundu. Gruplar arasında ET -1 düzeyleri açısından anlamlı fark saptanmadı. Apgar 1. dakika değerleri eklampsi grubunda preeklampsi ve kontrole göre; preeklampsi grubunda ise kontrole göre daha düşük olarak değerlendirildi. Prokalsitonin yüksekliği olan grupta Apgar 1. dakika değerleri düşük değildi.Sonuç: Eklampsi ve preeklampsi grubundaki ProC yüksekliği, etyopatogenez de inflamatuar faktörlerin yer aldığını ve bakteriyel sepsis açısından yüksek duyarlılık ve özgünlükle kullanılan ProC'in preeklampsi için bir belirteç olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Endotelin -1 düzeylerinin eklamptik ve preeklamptiklerde artmaması, bize bu hastalıkta etyolojik değil tamamlayıcı rolü olduğunu düşündürmektedir. Prokalsitonin yüksekliğinin kötü fetal durumla ilişkisi olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare the levels of procalcitonin (ProC) and endotelin -1 (ET -1) in preeclampsia, eclampsia and control group patients to evaluate their role in ethiopathogenesis.Materials and Methods: In this study 22 preeclamptic, 5 eclamptic and 22 healthy pregnant women who attended the clinic of Obstetrics and Gynecology of Celal Bayar University Faculty of Medicine between 01/02/2009 and 01/10/2009 and who did not have metabolic problems, no fever above 38 oC, and no leucocytosis were included. Plasma ET -1 was evaluated by ELISA, ProC was evaluated by ELFA method. Umbilical artery doppler was performed at the beginning of labor in vaginal birth patients and just before the operation in cesarean section patients. After birth umbilical arterty blood pH and Apgar scores at minutes 1 and 5 were recorded. Procalcitonin values were compared to Apgar score at minute 1.Results: The levels of ProC was significantly higher in the preeclampsia and eclampsia groups when compared to the control group. There was no significant difference between groups for ET -1 levels. Apgar scores at minute 1 were lower in the eclampsia group compared to preeclampsia and control group and lower in the preeclampsia group compared to the control group. Apgar scores for minute 1 were not low in the group with high procalcitonin levels.Conclusion: The high levels of ProC in the preeclampsia and eclampsia group shows that an inflammatory process takes place in the ethiopathogenesis and ProC which is used in bacterial sepsis with high sensitivity and spesificity may be used as a marker for preeclampsia. Endotelin -1 has not increased in preeclampsia or eclampsia which points out that it has not an ethiologic but a supplementary role. A negative fetal outcome has been associated with high levels of procalcitonin.