İnvaziv duktal meme karsinomlarında immünhistokimyasal İnterselüler adezyon molekülü-1, Vasküler adezyon molekülü-1, Siklin D1 ve Katepsin D ekspresyonunun aksiller lenf nodu metastazları ve prognostik faktörlerle ilişkisi
Relations of immunohistochemical expression of ICAM-1, VCAM-1, Cyclin D1 and Cathepsin D with axillary lymph node metastases and prognostic factors in invasive ductal breast carcinomas
  1. Tez No: 248752
  2. Yazar: ÖZGÜR KÜLAHCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİM GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: İnvaziv duktal meme karsinomu, prognostik faktörler, İCAM-1, VCAM-1, SD1, Invasive ductal breast carcinoma, prognostic factors, ICAM-1, VCAM-1, SD1
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma 153 adet invaziv duktal meme karsinomu olgusunda yaş, sağ veya sol memede yerleşim,tümör çapı, Paget hastalığı, metastatik aksiller lenf nodu sayısı, metastatik lenf nodlarında kapsül invazyonu, histolojik grade, odak sayısı, DKİS, kadran yerleşimi paramatrelerin tespiti sonrasında İHK yöntem ile belirlenen İCAM-1, VCAM-1, SD1, KD ve daha önceden İHK olarak boyanan ER, PR, cerb-B2 ekspresyonlarının ilişkilerini ve varsa birbirlerine olan üstünlüklerini değerlendirmeyi amaçlamıştır.Aksiller lenf nodu metastazı ve kapsül invazyonu olanlar (grup 1), aksiller lenf nodu metastazı olup kapsül invazyonu olmayanlar (grup 2) ve aksiller lenf nodu metastazı olmayanlar (grup 3) olmak üzere 3 grup oluşturulmuştur.İCAM-1 boyanması negatif vakalarda cerb-B2 negatifliği dikkati çekmiş olup, cerb-B2 ile VCAM-1, SD1 ve KD arasında ilişki tespit edilmedi.ER pozitifliğinin kuvvetli olduğu vakalarda VCAM-1 pozitifliğinin belirgin olduğu dikkati çekmiş olup, ER ile İCAM-1, SD1 ve KD arasında ilişki tespit edilmedi.PR pozitifliğinin kuvvetli olduğu vakalarda VCAM-1 pozitifliğinin belirgin olduğu dikkati çekmiş olup, PR ile İCAM-1, SD1 ve KD arasında ilişki tespit edilmedi.Metastatik aksiller lenf nodlarında kapsül invazyonu olan vakalarda KD pozitifliğinin belirgin olduğu izlenmiş olup, metastatik lenf nodlarında kapsül invazyonu ile İCAM-1, VCAM-1 ve SD1 arasında ilişki tespit edilmedi.Grup 1'de metastatik aksiller lenf nodu sayısının daha fazla ve KD pozitifliğinin belirgin olduğu dikkati çekmiştir.Yaş, sağ veya sol memede yerleşim, tümör çapı, Paget hastalığı, metastatik aksiller lenf nodu sayısı, histolojik grade, odak sayısı, DKİS, kadran yerleşimi paramatreleri ile İCAM-1, VCAM-1, SD1 ve KD negatif ve pozitif boyanan gruplar arasında istatiksel olarak ilişki tespit edilmedi.
Özet (Çeviri)
It was aimed to compare ICAM-1(intercellular adhesion molecule-1), VCAM-1(vascular cell adhesion molecule-1), SD1(cyclin D1), KD(cathepsin D) with expression degrees and ER (estrogen receptor), PR(progesterone receptor), cerb-B2 (HER-2/neu) expression which had been evaluated before, and to determine relationship between these İHK (immunhistochemistry) findings after establishing age, right or left side localization, tumor size, Paget disease, number of metastatic axillary lymph nodes, invasion of capsule in metastatic axillary lymph nodes, histological grade, number of focus, presence of DCIS (ductal carcinoma in situ), quadrant localization in 153 cases with invasive ductal breast carcinoma in this study.Three group was formed; the cases with invasion of capsule in metastatic axillary lymph nodes were called as group 1, the cases with was axillary nodal metastasis, without capsule invasion, were cases called as group 2, and with no axillary nodal metastasis, were called as group 3.We established that the cases which were negative for ICAM-1, were negativite for cerb-B2. However, there was no association between cerb-B2 and VCAM-1, SD1, KD.In cases which were strongly positive for PR, were positivite for VCAM-1. There was no association between PR and ICAM-1, SD1, KD.In the cases with capsule invasion in axillary lymph nodes; strongly positive with KD was determined. There was no association between capsule invasion in metastatic axillary lymph nodes and ICAM-1, SD1, KD expression.In group 1, a higher frequency of axillary nodal metastasis and strongly positivite with KD was significant.There was no statistically significant difference between negative and positive groups with ICAM-1, VCAM-1, SD1 and KD. Also, there was no statistically significant difference between parameters such as age, right or left side localization, tumor size, Paget disease, number of metastatic lymph nodes, histological grade, number of focus, presence of DCIS, quadrant localization.