Menopoz öncesi ve sonrası kadınlarda insan papilloma virüs (HPV) DNA'sının araştırılması
Investigation of human papillomavirus (HPV) DNA in premenopausal and postmenopausal women
  1. Tez No: 248820
  2. Yazar: SÜMEYRA ALKIŞ KOÇTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: HPV, menopoz, Real-Time PCR, HPV, menopause
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
İnsan papilloma virüsü (HPV) Papillomaviridae ailesi içinde zarfsız, çift sarmallı birDNA virüsüdür. Bugüne kadar 100 farklı tip belirlenmiş, bunların 40'tan fazlası anogenitalsistem ve diğer alanların epiteliyal ve mukozal yüzeylerini enfekte etmiştir. HPV tipleri pratikolarak servikal kansere sebep olup olmamasına göre düşük (tip 6 ve 11) ve yüksek (tip 16 ve18) riskli olarak gruplandırılmaktadır.HPV enfeksiyonları ve servikal kanser arasında güçlü bir bağ bulunmaktadır.Günümüzde, kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türünün servikal kanser olmasıdolayısıyla, servikal kanser ve prekürsör enfeksiyonlarında, HPV DNA araştırılması birzorunluluk haline gelmiştir.Çalışmamızda Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi HastanesiJinekoloji ve Menopoz polikliniklerine başvuran ve muayeneleri yapılan 50'si menopozöncesi ve 50'si menapoz sonrası hastada HPV sıklığı araştırıldı. Alınan endoservikal örneklerTıbbi Mikrobiyoloji Anabilimdalı laboratuvarına ulaştırıldıktan sonra HPV DNAekstraksiyonu yapıldı. İzole edilen DNA, amplifiye edildi ve ardından Real Time PCRyöntemi ile HPV DNA pozitif hastalar ile HPV tipleri araştırıldı. 100 hastanın 6'sı (%6) HPVDNA pozitif saptandı. HPV DNA pozitif hastaların 4'ü (%4) postmenopozal grupta, 2'si (%2)ise premenopozal gruptaydı. HPV DNA pozitif olan örnekler HPV genotipleri yönündenaraştırıldı ve 6 örneğin 2'si(%33.3) tip 6, 2'si (%33.3) tip 45, 1 örnek (%16.6) tip 16 ve 1örnek (%16.6) tip 67 bulundu. Bu çalışmada pozitif sonuçlar ile premenopozal veyapostmenopozal dönemde olma arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı(p>0.05).Çalışmamızda hayatın iki periyodunda HPV prevalansı ve tip dağılımınıdeğerlendirdik ve dünya genelindeki oranlara benzer sonuçlar bulduk. Ülkemizde farklıgruplarda ve hastane kaynaklı olmayan popülasyonlarda sıklığın belirlenmesi için daha ileriaraştırmaların yapılması yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The human papillomavirus (HPV) is a non-enveloped double-stranded DNA virus thatbelongs to the Papillomaviridae family. Over 100 different HPV types have been isolated todate, and more than 40 of these types infect the epithelial and mucosal lining of other areasand the anogenital tract. HPV strains can be practically classified by their risk of causingcervical cancer into low-risk ( type 6 and 11) and high-risk (HPV 16 and 18) types.There is a strong correlation between HPV infection and cervical cancer. Recently thesecond most common cancer case in women is cervical cancer. Therefore, it is necessary toinvestigate HPV DNA in cervical cancer and its precursor infections.In our study, we determine the frequency of the HPV in 50 premenopausal and 50postmenopausal patients who were admitted to Kahramanmaras Sutcu Imam UniversitySchool of Medicine, Gynecology and Menopause outpatient clinics for examination. Afterendocervical swab specimens reached to Medical Microbiology laboratory, HPV DNAextraction was performed. Isolated DNA was amplified and then studied with Real Time PCRmethod to find out HPV DNA positive patients and types of HPV. 6 patients out of 100 (6%)were determined to be HPV positive. 4 (4%) of these HPV DNA positive patients were atpostmenopausal group and 2 (2%)of them were at premenopausal group. The HPV DNApositive samples were investigated in terms of HPV genotypes. 2 out of these 6 positivepatients were type 6 (33.3%), 2 of them were type 45 (33.3%), 1 sample was type 16 (16.6%)and 1 sample was type 67 (16.6%). In this study, we couldn?t determined statisticallysignificant difference between positive results and being in premenopausal or postmenopausalperiod (p>0.05).In our study, we evaluated HPV prevalence and type distribution in two periods of lifeand prevalance was similar to that reported worldwide. Further studies would be beneficial indifferent groups and to determine nonhospital based HPV prevalence in our country.