Acil yoğun bakımdaki hastalarda intraabdominal basınç değerleri ve klinik yansımaları
Intraabdominal pressure values of emergency department intensive care unit patients and clinical outcomes
  1. Tez No: 248841
  2. Yazar: OSMAN LÜTFİ DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADIK GİRİŞGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: İAB (İntraabdominal Basınç), İAH (İntraabdominal Hipertansiyon), yoğun bakım, kritik hasta, abdominal perfüzyon basıncı
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Giriş ve Amaç: İAH ve AKS, özellikle son 10 yıl içinde, ciddi durumdaki cerrahi ve medikal hastalarda anlamlı morbidite ve mortalite nedenleri arasında yer almıştır. Artmış İAB'nin anlamlı prognostik değeri, riskli hastalarda bu fizyolojik parametre ölçümünün neredeyse rutin yaşamsal bir belirti haline gelmesine neden olmuştur. Çalışmamızda Acil Kritik Bakımda takip edilen hastaların İAB yüksekliği, APB düşüklüğü gibi İAB değişiklikleri ve klinik yansımalarının izlenebilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmada yoğun bakımda yatan 89 hastanın İAB ölçüldü. Bunun için mesane içerisine 25 ml SF verilerek symphisiz pubis seviyesi ?O? noktası kabul edilerek ölçüm yapıldı. Hastalar İAB'lerine ve APB'lerine göre gruplara ayrıldı. Hastaların klinik takipleri, ihtiyaç duydukları tedaviler ve sağkalımları araştırıldı.Bulgular: 89 hastanın 36'sında İAH, 34'ünde düşük APB bulundu. İAH olup APB aynı anda düşük olan 25 hasta vardı. Bu hastalarda ilk iki gün üre, kreatinin, SGOT, SGPT, PO2 değerleri istatistiki olarak anlamlı bulundu. Ayrıca İAH ve APB düşük hastalarda daha fazla pozitif inotrop destek ihtiyacı, daha fazla ventilatör ihtiyacı oldu ve sepsis, organ yetersizliği görülme oranları artmış olarak bulundu. Mortalite ile İAH ve özellikle düşük APB arasında sıkı ilişki vardı.Sonuç: Yoğun bakımlarda takip edilen kritik hastaların değerlendirilmelerinde çok basit bir ölçüm yöntemi olan mesane içi basınç ölçümü ile bu hastaların İAB ölçülmelidir. İAH ve düşük APB olan hastaların mortalite ve morbiditelerinin daha kötü olduğu ön görülmelidir. Bu nedenle gelecekte kritik hastaların takibinde ve sağkalımın belirlenmesinde İAB ölçümlerinin rutin hale gelmesi gerekliliği olasıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim : Intra Abdominal Hypertension (IAH) and Abdominal Compartment Syndrome (ACS) became serious causes of morbidity and mortality in critical surgical and medical patients, especially in the last 10 years. Increased IAP levels became one of the routine physiologic parameter measurement elements in critical patients and indicates prognosis. In this study, our aim was to observe IAP increase, APB decrease and their clinical manifestations in intensive care unit (ICU) patients.Materials and Method : 89 ICU patients were inclueded in this study. IAP levels were measured by infusing 25 ml saline into the urinary bladder. Symphisis pubis plane affiliated as the zero point. Patients devided into groups according to IAP and APB levels. Clinical folow ups, required medical care and survival were investigated.Findings : Within the 89 patients, 36 of them diagnosed as IAH and 34 of them diagnosed as low APB. There were 25 patients which had both IAH and low APB. In these patients, during the first two days of the study, statistically significant SGOT, SGPT, PO2, urea and creatinin levels were found. We also determined that increased positive inotropic support and ventilatory support need with increased sepsis and multiple organ failure incidence in these patients. Mortality rates were strongly related to IAH and low APB levels.Results : In critically ill patients, IAP measurement, a very simple and valuable method must be performed. IAH and low APB levels are indicators of high morbidity and mortality rates. Therefore, IAP measurement may become a routine element in follow ups and survival rate determinations, in critically ill patients.Keywords : IAP (Intra Abdominal Pressure), IAH (Intra Abdominal Hypertension), ICU (Intensive Care Unit), critically ill patient, APB (Abdominal Perfusion Pressure)