Morfeada fototerapi/fotokemoterapinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation the effect of phototherapy/ photochemotherapy in morphea
  1. Tez No: 248873
  2. Yazar: MUSTAFA MESUT DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN YÜCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Morfea, Fototerapi, Fotokemoterapi
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Morfeada Fototerapi/Fotokemoterapinin etkinliğinin retrospektif olarak değerlendirilmesiGereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Polikliniğine Mayıs 2004 - Mart 2010 tarihleri arasında başvuran, kesin tanıları klinik ve histopatolojik olarak konulan 36 morfealı olgu retrospektif olarak değerlendirildi. Olguların verilerine bilgisayar kayıtlarından, dosyalarından ve Anabilim Dalımız fototerapi birimi kayıtlarından ulaşıldı. Morfealı olgular yaş, cinsiyet, klinik özellikleri ve uygulanan fototerapi/ fotokemoterapi protokollerine göre; uygulanan tedavilerden alınan klinik yanıtlarına, yan etkilerine ve nükslerine göre; uygulanan tedavilerden alınan histopatolojik yanıtlarına göre değerlendirildi. Klinik iyileşme inspeksiyon ve palpasyonla değerlendirildi skleroz ve eritemin kaybolması gibi klinik iyileşme bulguları ve histopatolojik bulgular ışığında iyileşmesi saptanan hastalar idame tedavi protokolüne alındı.Bulgular: 2 plak tip morfealı olguya geniş band UVA fototerapi, 1 plak tip morfealı olguya dar band UVB fototerapi, 1 lineer morfealı olguya sistemik PUVA, 2 morfealı (1'i plak, diğeri lineer) olguya geniş band UVA + nemlendirici, 2 plak tip morfealı olguya dar band UVB + nemlendirici, 1 plak tip morfealı olguya geniş band UVB + nemlendirici, 3 morfealı (2'si plak tip, 1'i lineer tip) olguya geniş band UVB + kalsipotriol, 24 morfealı (4'ü lineer tip, 20'si plak tip) olguya geniş band UVA + kalsipotriol tedavileri uygulanmıştı.Sonuçlar: Fototerapi/fotokemoterapi ile erken morfealı olgularda daha etkili ve güvenilir sonuçlar gözlenmiştir. Sistemik PUVA'nın şiddetli formlarda ve ciddi deformite riski olanlarda dikkatli olgu seçimi ile uygulanması gerektiği, etkinliğinin prospektif ve daha geniş olgu serileri ile araştırılması gerektiği düşüncesindeyiz. Fototerapi protokollerine (Genişband UVB, Darband UVA gibi) kalsipotriol ilavesinin tedaviden istenilen yanıtta belirgin artış oluşturduğu kanaatindeyiz. Ancak morfeada fototerapi/fotokemoterapinin etkinliğinin belirlenebilmesi için daha çok olguda uygulanımının ve karşılaştırılmalı prospektif çalışmaların yararlı olacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Evaluation the effect of phototherapy/photochemotherapy in morphea retrospectivelyMaterial and Method: 36 patients with morphea were retrospectively evaluated. These patients referred to Cukurova University Faculty of Medicine Dermatology Department between May 2004-March 2010 and definite diagnosis were made by clinically and by histopathologically. Their information were obtained from computer records, from their files and from the records of phototherapy unit of dermatology department. These patients were evaluated according to their age, sex, clinical properties, phototherapy/photochemotherapy protocols that were applied, the clinical response to the treatment, side effects, relapse, and the histopathologic response to the treatment. Clinical recovery was evaluated by inspection and by palpation. Patients who had clinical recovery signs such as disappearing of sclerosis and erythema and histopathologic recovery signs were taken into maintenance treatment protocol.Findings: 2 patient with plaque type morphea were treated with broad band UVA phototerapy ,1 patient with plaque type morphea was treated with narrow band UVB phototherapy, 1 lineer type morphea (in the extremities) was treated with systemic PUVA, 2 patient (1 patient plaque and another lineer type) were treated with broad band UVA + emollient , 2 patient with plaque type morphea was treated with narrow band UVB + emollient, 1 patient with plaque type morphea was treated with broad band UVB + emollient, 3 patient (2 plaque type morphea , 1 lineer type morphea) were treated with broad band UVB+ calcipotriol and. 24 (20 plaque type morphea and 4 lineer type morphea) patients were treated with broad band UVA + calcipotriol.Result: More effective and reliable results were obtained in early morphea patients treated with phototherapy/photochemotherapy. We suggest that systemic PUVA should be applied to the severe cases and to the carefully chosen patients who have severe deformity risk. We suggest that its effect must be investigated prospectively and with greater number of cases. We believe that adding calcipotriol to the phototherapy protocols (such as broad band UVB, broad band UVA) makes prominent increase in expected therapeutic response. We believe that in morphea in order to detect the efficacy of phototherapy/photochemotherapy, prospective comparative investigations with greater number of cases will be useful.Key Word: Morphea, phototherapy, photochemotherapy.