Morfea tanılı hastalarda hyaluronik asit dolgu uygulamasının sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the results of hyaluronic acid filler application in patients diagnosed with morphea
  1. Tez No: 1002429
  2. Yazar: HATİCE KARATEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR YORĞUN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Morfea, Hyaluronik asit dolgu, Küresel Estetik Düzelme Ölçeği, Morphea, Hyaluronic acid filler, Global Aesthetic Improvement Scale
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Morfea nadir görülen; derinin fibrotik, otoimmün, bağ doku hastalığıdır. Morfea tedavisinde hastalığın inflamatuar fazını ve ilerlemesini önlemek ve oluşan atrofi ve şekil bozukluğunu tedavi etmek amaçlanır. Morfeanın inflamatuar fazı için çok çeşitli topikal ve sistemik tedavi seçenekleri mevcuttur. Morfeaya bağlı oluşan atrofinin düzeltilmesinde cerrahi gibi tedaviler kullanılmış, son zamanlarda minimal invaziv işlem arayışına girilmiştir. Bu çalışmanın amacı morfeada atrofiyi düzeltmek için yapılan hyaluronik asit dolgu enjeksiyonlarının kozmetik sonuçlarının küresel estetik düzelme ölçeği ile değerlendirilerek literatüre katkı sağlamaktır. Materyal/Metod: Çalışmamıza Eylül 2024-Ağustos 2025 tarihleri arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Polikliniği'ne başvuran klinik ve histopatolojik olarak morfea tanılı hastalar prospektif olarak ele alınmıştır. Daha önce sistemik veya topikal tedavi almış lezyonları inaktif, sklerotik, atrofik olan hastaların atrofi dercesine bağlı, ihtiyacına göre farklı miktarlarda hyaluronik asit (HA) dolgu uygulaması yapıldı. Hastaların öncesi ve sonrası fotoğraflandı. Hastalar işlem sonrası oluşan kozmetik düzelmeyi 'Küresel Estetik Düzelme Ölçeği' (KEDÖ) ile değerlendirdi. Bulgular: Çalışmaya dahil olan 20 morfea hastasının 17'si (%85) kadın 3'ü (%15) erkekti. Kadın/erkek oranı yaklaşık 5.6/1 olarak tespit edildi. Ortalama yaş tüm grupta 33,15'ti. Ortalama hastalık süresi 9,85'ti. Hastaların morfea tipleri incelendiğinde, lineer morfea en sık görülen form olup (%55, n=11), bunu plak tip (%35, n=7) ve jeneralize tip (%10, n=2) takip etti. Küresel estetik düzelme ölçeği sonuçlarına göre, hastaların %30'u“çok iyi”, %50'si“iyi”ve %20'si“düzelmiş”olarak değerlendirdi. Bu oranlar, hyaluronik asit dolguların morfea lezyonlarında literatürdeki çalışmalarla uyumlu şekilde estetik olarak düzelmeyi ve hastaların sonuçtan yüksek oranda %80 (çok iyi/iyi) memnuniyetini göstermiştir. Hastalarımızın hiçbirinde majör yan etki görülmemiştir. Hyaluronik asit dolgu uygulaması morfea hastalarında etkili ve güvenli bir tedavi yöntemi olarak bulunmuştur. Sonuç: Hyaluronik asit dolguların morfea lezyonlarında literatürdeki çalışmalarla uyumlu şekilde estetik olarak düzelmeyi ve hastaların sonuçtan yüksek oranda %80 (çok iyi/iyi) memnuniyetini göstermiştir. Hastalarımızın hiçbirinde majör yan etki görülmemiştir. Hyaluronik asit dolgu uygulaması morfea hastalarında etkili ve güvenli bir tedavi yöntemi olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Morphea is a rare fibrotic, autoimmune connective tissue disease of the skin. The treatment of morphea aims to control the inflammatory phase, prevent disease progression, and address the resulting atrophy and deformities. Various topical and systemic treatment options are available for the inflammatory phase of morphea. For correcting morphea-related atrophy, surgical treatments have been used, but recently, there has been a shift toward minimally invasive procedures. The aim of this study is to evaluate the cosmetic outcomes of hyaluronic acid filler injections used to correct atrophy in morphea, using the Global Aesthetic Improvement Scale, and to contribute to the literature. Materials and Methods: This study prospectively included patients diagnosed with morphea, both clinically and histopathologically, who presented to the Dermatology Outpatient Clinic of Yüzüncü Yıl University Faculty of Medicine between September 2024 and August 2025. Patients with inactive, sclerotic, and atrophic lesions, who had previously received systemic or topical treatments, were administered varying amounts of hyaluronic acid filler injections based on the degree of atrophy and their specific needs. Photographs of the patients were taken before and after the procedure. The cosmetic improvement post-treatment was evaluated by the patients using the Global Aesthetic Improvement Scale. Results: Of the 20 morphea patients included in the study, 17 (85%) were female, and 3 (15%) were male, with a female-to-male ratio of approximately 5.6:1. The mean age of the entire group was 33.15 years. The mean disease duration was 9.85 years. When examining the morphea subtypes, linear morphea was the most common form (55%, n=11), followed by plaque-type (35%, n=7) and generalized type (10%, n=2). According to the Global Aesthetic Improvement Scale (GAIS) results, 30% of patients rated the outcome as“very good,”50% as“good,”and 20% as“improved.”These results indicate that hyaluronic acid (HA) filler injections provided aesthetic improvement in morphea lesions, consistent with the literature, with a high satisfaction rate of 80% (very good/good). No major side effects were observed in any of the patients. HA filler application was found to be an effective and safe treatment method for morphea patients. Conclusion: Hyaluronic acid (HA) filler injections have demonstrated aesthetic improvement in morphea lesions, consistent with existing literature, with a high satisfaction rate of 80% (very good/good) among patients. No major side effects were observed in any of our patients. HA filler application was found to be an effective and safe treatment method for patients with morphea.