Alt konka koterizasyonunda iki farklı uygulamanın karşılaştırılması: Radyofrekans ve submüköz bipolar diatermi
Comparison of two different applications in the inferior turbinate cauterization: Radiofrequency and submucosal bipolar diathermy
  1. Tez No: 248885
  2. Yazar: BARIŞ YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT KARCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Konka hipertrofisi, radyofrekans, submüköz bipolar koter, akustik rinometri, Inferior turbinate hypertrophy, radiofrequency, submucous bipolar cautery, acoustic rhinometry
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada burun tıkanıklığına neden olup medikal tedavi ile kontrol altına alınamamış alt konka hipertrofilerinde, ısı kontrollü konka koterizasyonu (radyofrekans) (RF) ile ısı kontrolü olmayan submüköz bipolar koterin etkinliğinin, komplikasyonlarının ve maliyetinin karşılaştırılarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Kronik burun tıkanıklığı şikayeti ile başvuran ve KBB muayenesinde alt konka hipertrofisi saptanan 17-67 yaş arasındaki 40 hasta çalışmaya alındı. Bilateral alt konkalara 20 hastada RF ve 20 hastada submüköz bipolar koter ile tek seans koterizasyon uygulandı. Tüm hastalar, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, baş ağrısı, postnazal akıntı, hapşırma, burun kaşıntısı, horlama, apne, epistaksis, egzersiz intoleransı, kabuklanma, kuruluk ve koku alma bozukluğu açısından, subjektif yakınmalarını 0 ila 10 arasında skorlayarak preoperatif ve postoperatif 1.hafta, 1. ay, 3. ay ve 6. ayda kaydettiler. Her iki grupta da hastalar tedaviden hemen önce, postoperatif 1. hafta, 1. ay, 3. ay ve 6. ayda akustik rinometri, rinomanometri ve nazal klirens ölçümü ile değerlendirildi. Eş zamanlı olarak anterior rinoskopi ve endoskopi ile muayeneleri yapıldı.Her iki grupta da hastaların kendi subjektif skorlamalarında burun tıkanıklığında belirgin azalma olmuştur. Yan etkiler açısından, nazal klirens de dahil olmak üzere belirgin fark ve etkilenme saptanmamıştır. Muayenede submüköz bipolar koter olgularında birinci hafta ve birinci ay kontrollerinde radyofrekansa göre kabuklanma daha sık görülmüştür. Rinomanometri ve akustik rinometri değerlerinde istatistiksel olarak fark saptanmamıştır.Medikal tedaviye yanıt vermeyen konka hipertrofilerinin tedavisinde hem radyofrekans hem de submüköz bipolar koter başarılıdır. İki teknik arasında etki, yan etki arasında belirgin fark olmamasına karşın maliyetler açısından submüköz bipolar koter radyofrekansa göre çok daha ekonomiktir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effectiveness, complications and cost of two inferior turbinate procedures, temperature-controlled (Radiofrequency-RF) and submucous bipolar cauterization (BC).Fourty patients (17 to 67), who complained about chronic nasal obstruction due to inferior turbinate hypertrophy, were included in the study. RF was applied to 20 patients and BC to another 20 patients. All patients were refractory to medical treatment. Procedures were performed as single applications. Subjective symptoms of nasal obstruction, nasal discharge, headache, post-nasal drip, sneezing, nasal itching, snoring-apnea, epistaxis, exercise intolerance, crusting, nasal dryness, smell disorders were evaluated with visual analouge scales at preoperative, postoperative 1st week, 1st, 3rd and 6th months. All patients were assessed by nasal endoscopy, acoustic rhinometry, rhinomanometry and nasal clearance measurement at preoperative, postoperative 1st week, 1st, 3rd and 6th months.Nasal obstruction was reduced significantly in both groups at all visits. In terms of side effects, the difference between study groups were not significant. Crusting was significantly higher in the BC group at 1st week and 1st month visits. For the acoustic rhinometry and rhinomanometry measures, significant difference has not been revealed.Both RF and BC are successful in the treatment of the inferior turbinate hypertrophy which was refractory to medical treatment. Beside comparable effect and side effects of applications, BC is much more economical than RF.