Tarama ve tanısal amaçlı mamografi tetkiklerinde tanımlanan izole mikrokalsifikasyonların sintimamografi tetkiki ile korelasyonu
Correlation of scintimammography techniues to isolated microcalcifications which were detected screening and diagnostic mammography
  1. Tez No: 249003
  2. Yazar: CEVRİYE AKDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, mamografi, sintimamografi, mikrokalsifikasyon, noninvaziv, Breast cancer, mammography, scintimammography, microcalcification, noninvazive
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Meme kanseri kadınlar arasında en sık görülen kanser tipidir. Her 8 kadından biri hayatının herhangi bir döneminde meme kanserine yakalanmaktadır. Erken tanı ile sağ kalım arttırılmakta ve mortalite azalmaktadır. Meme kanseri tanısı bazen sadece mikrokalsifikasyonlar ile konur. Mamografi mikrokalsifikasyonların tanısını koymakta en kabul edilebilir modalitedir. Nevar ki meme kanserini saptamada mamografinin spesifisitesi düşüktür. Radyologlar arasında izole mikrokalsifikasyonları benign ? malign ayırımı her zaman kolay olmamaktadır. Bu nedenle noninvaziv başka tanı yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır.Sintimamografi, primer olarak kardiyolojik tetkiklerden adapte olan, meme kanseri tanısında kullanılan tekniktir. Bu tetkikin biyolojik esası, radyofarmasotiklerin malign hücrelerden geçişinin normal hücrelere göre daha fazla olmasına dayanır. Son yıllarda meme kanseri şüphesi olan hastalarda sintimamografinin yararını gösteren çok sayıda çalışma mevcuttur. Ancak sadece Marini ve arkadaşlarının çalışması çalışmamıza benzerdi.Ellidört hastaya sintimamografi tetkiki uygulandı (dört hastanın her iki memesinde de izole mikrokalsifiksyon kümesi bulunmaktaydı). Onbeş hastanın histopatolojik sonuçları da mevcuttu. Sensitivite, spesifisite, pozitif prediktiv değer, negatif prediktiv değer ve doğruluk oranları hesaplandı. Çalışmamızın sensitivitesi (% 47) Marini ve arkadaşlarının yaptığı çalışmaya göre düşük olarak bulundu.Düşük ihtimalle malign potansiyel taşıyan izole mikrokalsfikasyon kümelerinde sintimamografi tetkiki gereksiz biyopsileri önleyebilmektedir. Fakat orta derecede kuşkulu izole mikrokalsifikasyonlarda yüksek yanlış pozitif oranlar nedeni ile gereksiz biyopsilere neden olabilmektedir. Yüksek oranda malign izole mikrokalsifikasyonlarda ise sintimamografi tetkiki olası multifokal ya da bilateral kanseri saptayabilir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most common cancer among women. One of 8 women will develop breast cancer some time during her life. Early diagnosis is very important, can improve survival time and reduce mortality.The presence of microcalcifications is sometimes the only indication of the presence of breast cancer. Mammography is the accepted diagnostic technique to detect microcalcifications. But mammography has low specificity in the diagnosis of breast cancer. The radiologist can not agree always to distinguish between benign and malignant isolated clustered of breast microcalcifications. Therof radiologist needed noninvazive technique.Scintimammography is a diagnostic technique that has been adapted primarly from cardiology to the eveluation of breast lesions. İn the last years several studies have investigated the usefulness of scintimammography with suspected breast cancer. But only one (Marini et. al.) study like our study.Scintimammography was performed fiftyfour women (4 women has bilateraly isoleted cluster of microcalcifications) with isoleted microcalcifications. Fifteen women had final histopathologic diagnoses. The sensitivity, specificity, predictive positive value, predictive negative value and diagnostic accurracy were calculated. İn our study the sensitivity (% 47) of scintimammography was lower than the studies of Marini et. al.İn microcalcification with a low mammographic suspicion of malignancy scintimammography could be inhibited of unnecessary biopsies. But microcalcification with intermediate suspicion of malignancy scintimammography had high false positive fraction. Unnecessary biopsies can be performed. İn microcalcification with a high mammographic suspicion of malignancy scintimammography could be use to detect the possible presence of multifocal or bilateral cancer.