Hipertansif gebelerdeki serum HDL ve Sphingosine-1-Phosphate (S1P) düzeylerinin normotansif gebelerdeki düzeylerle karşılaştırılması
Comparison of serum High Density Lipoprotein (HDL) and Sphingosine-1-Phosphate (S1P) levels between the hypertensive and normotensive pregnancies
- Tez No: 249027
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ BAHA ORAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, HDL, S1P, Obstetrik, Preeclampsia, HDL, S1P, Obstetrics
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Preeklampsi etyolojisi hala kesin olarak bilinmemekle birlikte önemli bir maternal ve perinatal mortalite nedeni olmaya devam etmektedir. Plazma HDL ve ilişkili S1P düzeylerindeki değişiklikler preeklampsi patofizyolojisinin ortaya konmasında önemli rol oynayabilir ve risk altındaki gebelikleri belirlemede prediktif olabilir.Bu çalışmada normotansif ve hipertansif gebelerdeki HDL ve ilişkili S1P düzeylerini karşılaştırarak bu parametrelerin preeklampside görülen tansiyon yüksekliğinin gelişimine katkısını ve ilişkisini araştırdık. Serum S1P seviyeleri ELISA yöntemi kullanılarak analiz edildi. İki grup arasında benzer sonuçlar bulduk. Çalışılan iki parametre açısından istatistiksel anlamlılığa ulaşılmadı.Literatürde hipertansiyon olgularında HDL düzeylerinin anlamlı olarak düştüğü gösterilmekle birlikte bizim çalışmamızda HDL ve ilişkili S1P düzeyleri normotansif ve hipertansif gebeliklerde benzer idi.Gebeliğin hipertansif hastalıklarında HDL ve ilişkili S1P'nin vasküler tonus üzerine etkisini değerlendirmek için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Although the etiology of preeclampsia is still not kown with certainity, it continues to be an important maternal and perinatal mortality cause. Changes in plasrn HDL and assosiated S1P levels may play a role in clarifying the pathophysiology of preeclampsia and have a predictive value in identifying the pregnancies under the risk.In this study, we compared serum High Density Lipoprotein (HDL) and associated Sphingosine-1-Phosphate (S1P) levels between the hypertensive and normotensive pregnant women and investigated effect of these two parameters on the development of hypertension.S1P levels were analized by ELISA method. We found similar results in the two groups. No statistically significiance was reached with respect two parameters studied.Although, it was shown in literatüre that the HDL levels have been decreased significantly hypertension cases, in our study HDL and associated S1P were similar both in normotensive and hypertensive pregnancies.Further studies are needed evaluate the effects of HDL and associated S1P upon the vascüler tonus in hypertensive diseases of pregnancies.