Türkiye'de yaşayan kadınların göreli yoksunluk ve adil dünya inancı ile siyasal katılım düzeyleri arasındaki ilişki
A valuation of relative deprivation and just world belief variables on political participation levels of women living in turkey
  1. Tez No: 249245
  2. Yazar: GÖZDE KIRAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göreli yoksunluk, adil dünya inancı, siyasal katılım, geçerlik, güvenirlik, relative deprivation, just world belief, political participation, validity, reliability
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyal Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmada Türkiye'de yaşayan kadınların göreli yoksunluk, adil dünya inancı ve siyasal katılım düzeyleri arasında ilişki bulunup bulunmadığı ve söz konusu değişkenlerin eğitim ve sosyo-ekonomik düzeye göre farlılık gösterip göstermeği araştırılmıştır. Ayrıca, siyasal katılım düzeyi yüksek ve düşük katılımcılar göreli yoksunluk ve adil dünya inancı puanları açısından karşılaştırılmıştır.Araştırmaya 302 kadın katılmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda Göreli Yoksunluk Ölçeği, Dünyaya İlişkin Varsayımlar Ölçeği ve Siyasal Katılım Ölçeği kullanılmıştır. Ülkemizde göreli yoksunluk ve siyasal katılım değişkenlerini ölçen bir araca rastlanmadığından, çalışmada ayrıca literatüre söz konusu değişkenler için kullanılabilecek ölçekler kazandırmak da amaçlanmıştır.Sonuçlar, göreli yoksunluk ve siyasal katılım arasında olumlu yönde ve anlamlı, adil dünya inancı ve siyasal katılım arasında ise olumsuz yönde ve anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Ayrıca, siyasal katılımı yüksek olan katılımcıların göreli yoksunluk puanlarının, siyasal katılımı düşük olan katılımcılarınkinden anlamlı olarak yüksek olduğu gözlenmiştir.Gruplar arası karşılaştırmalara göre, farklı SED'deki katılımcılar arasında grup göreli yoksunluğu bakımından anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Karşılaştırılan gruplar arasında en fazla grup göreli yoksunluğu algılayan grubun orta SED'deki katılımcılar olduğu görülmektedir. Ayrıca, farklı eğitim düzeyi açısından karşılaştırılan katılımcılar arasında eğitim düzeyi yüksek katılımcıların siyasal katılım düzeylerinin de en yüksek olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out whether there is a relationship between relative deprivation, just world belief and political participation of women living in Turkey and it has been studied whether these variables show differences according to the education and the socio economic level.Moreover, the participants whose political participation levels are high and those whose are low have been compared in terms of their relative deprivation and just world belief scores. The sample consisted of 302 women. Relative deprivation scale (to develop for this study), justification scale and political participation scale (to develop for study) used in this study.The findings showed that relative deprivation is positively related to political participation and just world belief is negatively related to political participation. Also, it has been observed that subjects who have high political participation level have higher relative deprivation level than who have low political participation level.With respect to the group comparisons, significant differences have been attained between the participants who belong to different SES in terms of different relative deprivation levels. The highest level belongs to the middle SES. Furthermore, it has been observed that of all the participants who were compared to in terms of their education levels also have the highest political participation levels.