Soğuk savaş sonrası dönemde İran'ın küresel güçlerle ilişkilerinin Türkiye üzerindeki etkileri
The impact of Iran's relationship with global powers on Turkey during the post-cold war period
  1. Tez No: 249358
  2. Yazar: MUSTAFA SEÇİM UZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHİTTİN ATAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Soğuk Savaş, Küresel Güçler, İran Dış Politikası, İran-Türk İlişkileri
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmanın amacı; Soğuk Savaş dönemi sonrasında, İran'ın küresel güçlerle olan ilişkilerini ve bu ilişkilerinin Türkiye'ye etkilerinin olup olmadığını, varsa hangi yönde olduğunu irdelemektir. Birinci bölümde; İran'ın uluslararası sistem içindeki konumuna, gerçekleştirdiği İslam Devriminin bölgedeki yansımalarına, bu süreçte değişen iç ve dış politika eğilimlerine, son dönemlerde dünya kamuoyunun da dikkatle izlediği nükleer enerji ve nükleer silah geliştirme çabalarına ve bu çalışmalarının tarihsel arka planına değinilmiştir. İkinci bölümde; İran-Türkiye ilişkilerinin tarihsel gelişimine ve yaşanan gelişmelere değinilmiştir.Üç, Dört, Beş ve Altıncı bölümlerde ise, çalışmanın temel konusu olan Soğuk Savaş sonrası dönemde İran'ın, küresel güç olarak nitelendirilen Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa Birliği (AB), Rusya ve Çin Halk Cumhuriyeti (Çin) ile olan ilişkileri ve bu ilişkilerin Türkiye'ye yansımalarına yer verilmiştir. Çalışma son olarak genel bir değerlendirme yapılarak sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this thesis is Iran?s relations with global/great powers and implications of this relationship on Turkey.The first chapter emphasizes Iran?s position in international system, implications of, Iran?s Islamic Revolution in the region, changing Iranian domestic and foreign policy, the process of development of nuclear energy and nuclear weapons, and historical background of these developments. The second chapter discusses the historical development of bilateral relations between Iran and Turkey.Chapter Three, Four, Five and Six respectively explains Iran?s relationship with great/global powers, namely the United States of America, the European Union, Russia and China, and implications of this relationship on Turkey. Finally, this study has been concluded with general evaluation.Key Words : Cold War, Great Powers, Iranian Foreign Policy, Iranian-Turkish Relationship.