Beden eğitimi öğretmenlerinin iş doyumu ve örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi
A study on the relation between job satisfactyion and organizationel commintment of physical education teacher
  1. Tez No: 249359
  2. Yazar: ERDEM DEMİRSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ AYCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi öğretmeni, iş doyumu, örgütsel bağlılık, Physical Education Teacher, Job Satisfaction, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmada, beden eğitimi öğretmenlerinin iş doyumu ve örgütsel bağlılık düzeylerinin belirlenerek aralarındaki ilişkinin ortaya konulması amaçlanmıştır.Araştırma; Bolu, Düzce, Kastamonu ve Bartın il merkezlerinde çalışan ve sene başı zümre toplantısında bulunan 53 beden eğitimi öğretmeninin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.Araştırmada iş doyumu ile ilgili veriler Çetinkanat (1995) tarafından geliştirilen `iş doyum ölçeği (İ.D.O.)' örgütsel bağlılık ile ilgili verileri ise Hoşgörür (1997) tarafından geliştirilen `iş görenlerin örgütsel tutum ölçeği' ile toplanmıştır.Araştırma sonucunda, beden eğitimi öğretmenlerinin mesleki kıdemlerine göre örgütsel bağlılık düzeyleri arasında ve aynı okulda çalışma yılı ile iş doyum düzeyleri arasında anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir.Ayrıca, iş doyumu ve örgütsel bağlılığın her alt boyutunun korelasyon değerlerine bakıldığında örgütsel bağlılığın yerimseme alt boyutu ile iş doyumunun çalışma olanakları ve gelişim yükselme olanakları alt boyutları arasında negatif yönde orta düzeyde ilişki bulunurken, örgütsel bağlılığın yerimsime alt boyutu ile iş arkadaşları alt boyutu arasında ise negatif yönde düşük düzeyde bir ilişki olduğu görülmektedir. Son olarak, iş doyumunun fiziksel şartlar alt boyutu ile örgütsel bağlılığın uyuşum alt boyutu arasında pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the levels of job satisfaction and organizational commitment of Physical Education teachers and find out the relationship between these two points.The study included 53 Physical Education teachers who teach in Bolu, Düzce, Kastamonu and Bartın and attended the meeting at the beginning of the year.In the study, the data were obtained by means of ?job satisfaction scale? (JSS), which was developed by Çetinkanat in 1995 and ?organizational attitude scale of workers?, which was developed by Hoşgörür in 1997.At the end of the study, it was found that there was a significant difference between the professional seniorities of teachers and organizational commitment levels; and between the the year working at the same school and job satisfaction levels.Moreover, when the correlation values of all sub-dimensions of job satisfaction and organizational commitment were examined, there was a negative relationship between the ?colonialism?, a sub-dimension of organizational commitment, and work opportunities and promotion opportunities, a sub-dimension of job satisfaction. Finally, it was determined that there was a positive relationship at medium level between the physical conditions, which is a sub-dimension of job satisfaction, and adaptation, which is a sub-dimension of organizational commitment.