Real options based analysis of stock returns: The case of İstanbul Stock Exchange
Hisse senedi fiyatlarının reel opsiyonlara dayalı analizi: İstanbul Menkul Kıymetler Borsası örneği
  1. Tez No: 249413
  2. Yazar: MİRBEK DZHOLBUNOV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HABİL GÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Büyüme Opsiyonlarının Şimdiki Değeri, Etkin Piyasa Hipotezi, Hisse Senedi Getirilerinin Normal Dağılımı, Hisse Senedi Piyasasındaki Anomaliler, İMKB, Reel Opsiyonlar, Varlık Fiyatlama Modelleri, Asset Pricing Models, Efficient Market Hypothesis, Equity Return Distribution, ISE, Present Value of Growth Options, Real Options, Stock Market Anomalies
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Tezin temel amacı ampirik literatürdeki sonuçları Reel Opsiyon Teorisi ile ilişkilendirmek suretiyle hisse senedi pazarında bulunan anomalileri sorgulamaktır. Araştırma, şirketlerin büyüme opsiyonlarının miktarına göre oluşturulan hisse senedi portföy getirilerinin normal dağılımlarının birbirlerinden farklı olup olmadığının incelenmesi yoluyla gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler neticesinde, büyüme opsiyonlarının risk ve getiri özellikleri getiri performanslarında fark yarattığı gözlemlenmiştir. Büyüme opsiyonları diğerlerine nispeten daha fazla olan şirketlerden oluşan potföylerin getiri dağılımlarının çarpıklık, varyans ve ortalama değerlerinin daha yüksek olduğu görülmüştür.İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (IMKB)'ndaki fiyat anomalileri ile ilgili bu güne kadar bir çok çalışma yapılmıştır. Ancak bu çalışmayı literatürdeki diğer çalışmalardan ayıran en temel özellik, fiyat anomalilerinin İMKB'de listelenen, mali olmayan şirketlerin getiri verilerini kullanarak ve Reel Opsiyon Teorisi esas alınarak incelenmesidir.
Özet (Çeviri)
It is widely accepted in financial economics that it is crucial to provide performance efficiency of asset pricing mechanism because a well-regulated stock market renders an important package of economic services. However, some financial economists uncovered a wide variety of stock market anomalies that cannot be explained by traditional asset pricing models. This study relates the explanation of these anomalies to non-normal equity return distribution found over the cross section of firms.The main purpose of the current study is to discuss stock market anomalies by linking empirical studies with Real Options Theory. Performance of stock returns was examined by utilizing dynamic portfolio grouping. It was tested if sorting along growth options results in asymmetry in the return distributions of stock portfolios. The results of the research indicated that the risk and pay-off characteristics of growth options appear to introduce differences in the performance of stocks. It was observed that return distribution of portfolios composed of firms with more growth options have higher value of variance, skewness and mean.There have been many studies about anomalies in Istanbul Stock Exchange (ISE), but what makes the contribution of this thesis incremental to existing literature is that it provides real options based explanation for pricing anomalies by using stock return data of non-financial firms listed in ISE.