Corporate social responsibility practices of companies: a comparison made between the companies in Turkey and Europe according to their disclosures through the websites
Firmaların kurumsal sosyal sorumluluk uygulamaları: Türkiye ve Avrupa'da ki firmaların internet adresleri üzerinden yaptıkları paylaşımlarının karşılaştırılması
- Tez No: 249412
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN ARBAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Kurumsal Vatandaşlık, Türkiye, Avrupa, Web sitesi, İnternet, Corporate Social Responsibility, Corporate Citizenship, Turkey, Europe, Website, Internet
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Firmaların toplum üzerindeki negatif ve pozitif etkilerinin yadsınamaz olduğunun anlaşılmasından beri, kurumsal sosyal sorumluluk kavramı akademik ve iş dünyası kaynakçalarında önemli kavramlardan biri haline gelmiştir. Bu etkilerin toplumda yarattığı çeşitli beklentilerden dolayı kavram zaman içerisinde başkalaşarak, ?kurumsal sosyal duyarlılık? yada ?paydaş yönetimi? gibi kavramlara dönüşmüş, günümüzde, globalleşen iş dünyasında ise, kurumsal vatandaşlık kavramı diğer kavramlardan daha önde yer almaya başlamıştır. Kavramın da vurguladığı gibi, toplum firmalardan sorumlu davranmasını ve paydaşları ile kuvvetli ilişkiler kurmasını talep etmektedir. Bu taleplerin yanında firmalardan gerçekleştirdiği tüm faaliyetlerini toplum ile çeşitli iletişim yolları ile paylaşması, topluma karşı şeffaf olmasıdır.Bu çalışma, firmaların kurumsal sosyal sorumluluk uygulamalarını topluma ne ölçüde açıkladığını ve Türkiye'nin Avrupa'ya oranla kurumsal sosyal sorumluluk uygulamalarından ne kadar haberdar olduğunu ortaya koymaktadır. İnternetin geniş bir kullanım alanı olduğu dikkate alınarak, çalışmada bir iletişim aracı olan firmaların internet sayfaları ölçüm aracı olarak kullanışmış ve sadece bu sayfalarda yer alan uygulamalar ele alınmıştır. İki ülkenin finansal açıdan en başarılı 100 firması karşılaştırılmış ve sonuç olarak Avrupa'nın Türkiye'den daha ciddi olarak sosyal sorumluluk uygulamalarını ele aldığı görülmüştür. Bulgular Türkiye'nin sosyal sorumluluk uygulamalarındaki eksiklikleri açığa vurarak, geliştirilmesi için yapılacak olan araştırmalara ön hazırlık niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
Corporate Social Responsibility became a prominent phrase of both academic and business literature since realizing the positive and negative effects of companies on society was undeniable. The phrase was altered to many other terms as ?corporate social responsiveness? or ?stakeholder management? and nowadays, in the globalized business world, the term of ?corporate citizenship? preceded other terms in the literature. As the concept highlighted, companies were expected to behave responsibly and have strong relationships with the stakeholders. Beside the society?s demands, companies were also expected to be transparent to society by disclosing their activities through diverse communication channels.The research was aimed to investigate to what extent the companies disclose their social responsible practices and how much Turkey noticed social responsibility comparing to Europe. Companies? websites as a communication tool were determined as the indicator of the research considering broad range of internet usage and only the practices disclosed through the websites were considered. Two countries? financially successful top 100 companies were compared. The results emphasized that Europe were more seriously considering of being socially responsible than Turkey. The findings mainly highlighted deficiencies of Turkey in socially responsible practices and have been a preliminary research for further investigations to improve the practices.