Hâtif Ali Efendi, hayatı, edebî kişiliği, dîvânının tenkitli metni (132b - 203a) ve nesre çevirisi
Hâtif Ali Efendi life, literary personality, dîvâninin tenkitli text (132b - 203a) and the translation of prose
- Tez No: 249540
- Danışmanlar: PROF. DR. TAHİR ÜZGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: 19.yüzyıl Türk Edebiyatı, Klasik Türk Şiiri, Hatif Ali Efendi ve Divan'ı, tasavvuf, 19th century Turkish Literature, Classical Turkish Poetry, Hatif Ali Efendi and his Divan, Mysticism
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 710
Özet
19. yüzyıl; siyasi, kültürel, sosyal alanda olduğu kadar edebi sahada da yenileşmenin ve değişimin görüldüğü bir dönemdir. Bu dönemde edebiyatımızda Batı tesiri açıkça görülmektedir. Ancak bu yüzyılda Klasik şiirimizin geleneksel anlayışını devam ettiren, tasavvufi unsurları dönemin sanat anlayışına yansıtan şairlerimiz de bulunmaktadır. Hatif Ali Efendi, Klasik Türk Şiirinin 19.yüzyıldaki temsilcilerinden biridir. O da Şeyh Galib gibi Hoca Neşet Efendi'den ders almış, Sebk-ı Hindi anlayışından etkilenmiştir. Elimizdeki tek eseri olan Divan'ı ile Klasik Türk şiirinin asırlardan beri devam eden geleneksel anlayışını yansıtmıştır. Yaptığımız çalışmanın amacı 19. Yüzyılda Klasik Türk şiiri alanında eser vermiş, ancak pek bilinmeyen şairlerimizden Hatif Ali Efendi'nin hayatını, edebi kişiliğini tanıtmak ve Divan'ının incelemesini yapmaktır.
Özet (Çeviri)
19th century was a period in which innovation and change took place in the literary field to the extent that these were observed in the political and social spheres. In this time span, Western influence was quite conspicuous in our literature. However, there were some poets in this century who perpetuated the traditional understanding of the classical poetry, and reflected mystical elements on the artistic conception of the period. Hatif Ali Efendi is one of the representatives of the Classical Turkish Poetry in the 19th century. Similar to Şeyh Galib, he took lessons from Hoca Neşet Efendi and he was influenced by Sebk-ı Hindi thought. He reflected centuries-long conventional understanding of the Classical Turkish Poetry through his Divan, the only work in our hand. The aim of this study is to introduce the life and literary personality of Hatıf Ali Efendi who is hardly known but had works in the field of the Classical Turkish Poetry, and to analyze his Divan.