İslam Hukuku açısından iddet ve boşanmış kadının evliliği
Idda and marriage of divorced women in Islamic Law
- Tez No: 249611
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ KAHVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, iddet, boşanma, evlenme, ric'i talak, bain talak, Islamic Law, idda, divorce, marriage, bain talaq, ric?i talaq
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Evlenen çiftler konum, yetki ve sorumluluklar bakımından evlenmeden önceki hayatlarından farklı bir durumdadırlar. Aynı şekilde evliliği sona erenler de evlilik hayatlarından farklı bir duruma sahiptirler. Çünkü evlilik, birbirleriyle evlenen kadın ve erkeğe birtakım hak ve vazifeler sunduğu gibi, boşanma da boşanan taraflara hak ve görevler getiriyor. Bunlar boşanmanın sonuçları olup en önemlileri iddet ve yeni bir evlilik yapma imkanının doğmasıdır. Hemen bütün hukuk sistemlerinin kabul ettiği ve bütün toplumlarda bulunan iddet, evliliği sona eren kadının ilk ve en önemli dini ve hukuki görevidir. Bu görev yerine getirildiği takdirde en başta nesepler korunmuş olacaktır. İddet süresinde düşünüp taşınan eşler, pişmanlık duyuyorlarsa birbirleriyle; evliliklerini bitirmede kararlı iseler başka biriyle yeniden evlenebilirler. Boşanan kadınlar artık evlilik hayatlarından daha farklı bir konumda bulunduklarından yeni bir evlilik için iddet başta olmak üzere uymaları gereken yeni birtakım durumlar söz konusudur.
Özet (Çeviri)
Married couples position, authority and responsibilities are in different situation in terms of life before marriage. In the same way as the successful end of marriage have a status different from marriage life. Because marriage, married women and men with each other to provide certain rights and duties, as divorce or a divorce brings the parties' rights and duties. These are the results of divorce and the marriage of the most important ones to violence and the new facilities is the birth. Almost all agree that the legal system and all the violence in society, the woman's first marriage ended, and is the most important religious and legal duty. Fulfill this task will be preserved if the beginning of nesep. Ponder during the violent spouses, if they repent with each other, their marriage is stable in the other with one end can remarry. Divorced women who no longer lives than marriage in a different location for the marriage of new violence, mainly because they have to comply with certain situations that are new.