Küreselleşme sürecinde devletin değişen rolü ve kalkınma
The change in role of the state in the globalization process and development
- Tez No: 249612
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ÖRNEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, ulus-devlet, elektronik devlet, küresel ekonomi, Globalization, nation-states, electronc goverment, global economy
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Araştırmada genel olarak, küreselleşmenin etkisiyle birlikte mahiyeti ve işlevleri değişen ulus-devlet üzerinde durulacaktır. Küreselleşmenin karşı konulamaz siyasal, ekonomik ve sosyo-kültürel etkilerinin yerleşik kurumları ve bu arada değerleri ve kavramları ne şekilde dönüştürdüğü saptanmaya çalışılarak, olgunun ulus-devlet üzerindeki etkileri, sivil toplum, demokrasi, ekonomi ve kültür etrafında oluşan bir çerçeveye oturtulacaktır. Küreselleşme ve internet çağı insanoğlunun zaman ? mekan algısını değiştirmekte, toplumsal yapıları ciddi ölçüde dönüşüme uğratmaktadır. Bilgi ve iletişim teknolojileri alanında son yıllarda gözlenen gelişmeler, Türkiye'de kamu yönetiminde yapısal bir dönüşüm ihtiyacını da gündeme getirmiştir. E-devlet, kamu hizmetlerinin elektronik ortamda sunulmasını ifade etmekte, bu suretle vatandaşın hizmete erişimi daha hızlı ve daha ucuz olmaktadır. Bu amaçla konuyla ilgili çeşitli yerli/yabancı literatürde yer alan görüşlere yer verilecek ve yukarıda belirtilen eksenler etrafında konu tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to focus on the concept of nation-state whose essential nature and functions are forced to change with the influence of globalization. The irresistible political, economical and socio-cultural effects of globalization on established institutions as wellas on common values and conceptual understandings will be examined. The effects of globalization on the concept of nation-state will be discussed in the framework of civil society, democracy, economy, and national culture. The age of globalization and the Internet has changed the mankind?s perception of time and space, forcing social structures to go through a radical transformation process. Advancements in information and communication technologies in recent years has made increasingly more clear the need for a structural transformation in Turkish public administration as well. In this regard, e-government means provision of public services through electronic means, which implies faster and cheaper access to these services. In accomplishing the study objective, both the national literature and the international literature on the subject will be reviewed. Especially, those studies and opinions that are closely related to the study topic will be discussed in the above outlined framework.