Divan-ı Suzi-i Sivasi tenkitli metin-indeks
Divan-i Suzi-i Sivasi edition critic- index
- Tez No: 249613
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LÜTFİ ALICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ahmed Sûzî, Divan-ı Sûzî-i Sivâsî, Tenkitli Metin, İndeks, Ahmed Sûzî, Divan-ı Sûzî-i Sivâsî, Edition Critic, Index
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 402
Özet
Türk kültür ve edebiyat tarihinde geçmişten geleceğe ışık tutan klasik Türk edebiyatı geniş bir araştırma ve inceleme alanıdır. Kültür tarihimizi aydınlatan değerli eserlerin gün ışığına çıkarılması gereği göz ardı edilmemelidir. Bu kültür ile olan bağların kopmaması açısından eserlerin gelecek nesillere okuyup anlayacakları bir hâlde ulaştırılması önem arz etmektedir. Bu çalışmada Divan-ı Sûzî-i Sivâsî'nin tespit edilen beş nüshasının tenkitli metni konu olarak seçilmiştir. 18. yüzyılın sonları ile 19. yüzyılın ilk yarısında yaşayan ve dinî-tasavvufi şiirler yazan Sûzî'ye ait divanın beş nüshasının tenkitli metni oluşturulmuş, ayrıca özel adlar, mekân adları ve tasavvufi terimler indeksi yapılmıştır. Yapılan bu tenkitli metin çalışmasıyla Divan-ı Sûzî-i Sivâsî okuyucuların istifadesine sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In Turkish culture and history of literature, classical Turkish literature which enlightens from past to present, is an area of extensive research and analysis. It shouldn?t be neglected that those valuable works englighting our cultural history shouldn?t be ignored. And also it has a great importance that those works should be introduced to new generations in a way to be read and understood. In this study five new copies of Divan-ı Sûzî-i Sivâsî?s have been chosen as a subject. Edition critic of five copies of Divan which are belonged to Sûzî, having lived during the end of the 18th century and the first half of the 19th century, and writing religious suffic poems has been collected and also proper names, the names of place, and suffic terms have been given in an index.With this edition critic, Divan-ı Sûzî-i Sivâsî has been presented to the use of readers.