Hadislerde özür kavramı ve Hz. Peygamber'in özürlülere yaklaşımı
The consept of disability in the hadith and the apporach of the Prophet Muhammad to the handicaped individuals
  1. Tez No: 249614
  2. Yazar: FARUK SÖYLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. KADİR EVGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Özür, Engelli, Hz. Peygamber, Kur'ân-ı Kerim, A'mâ, Ortopedik Engelli, handicap, disabled, prophet (Muhammad), Quran, blind, orthopedic disabled
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Özür kavramı genel manada bir kusuru bir eksikliği ifade etmektedir. Söz konusu özür, her insanın hayatında karşılaşması muhtemel bir olgudur. Bu olgunun ifadesi günümüzde ise daha çok engellilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Engelli olmak kişinin elinde olmayan sebeplerle doğuştan olabileceği gibi hayatının hiç beklenmedik bir döneminde bir kazanın neden olmasıyla insanoğlunun başına gelebilmektedir. Dolayısıyla günümüzde engellilik gerçeği insanlığın daha da dikkatini çekmiş, insan haklarının bir gereği olarak özürlü/engelli bireylere karşı özürlü/engelli olmayan insanların bakış açılarında önemli hassasiyetler gelişmiştir. Bu husus, dünya nüfusu içerisinde yaklaşık olarak her on kişiden birinin özürlü/engelli olduğunun anlaşılmasıyla dikkatlerin üzerinde toplandığı bir konu haline gelmesine sebep olmuştur. Bütün bu gerçekler karşısında, evrensel mesajları içeren genelde Kur'ân-ı Kerim, özelde ise Hz. Peygamber'in Hadisleri içerisinde özürlüler/engelliler konusunda tespitlerde bulunmak merakımızı celbeden bir husus olmuştur. Hz. Peygamber'in beşeri yönünü göz önüne alarak insani ilişkilerinde özellikle özürlü/engelli olan kişilere karşı yaklaşımı günümüz insanına da ışık tutması muhtemel önemli bir konudur. Bu sebeple Hz. Peygamber'in engellilere karşı yaklaşımını inceleyip özürlü/engelli insanlara verilen değeri ortaya koyarak, engelli insanların engeli olmayan insanlarda hiçbir farkının olmadığı gerçeğini tespitlerimizle ortaya çıkarmayı hedefledik.
Özet (Çeviri)
In general meaning, the concept of handicap represents a defect or a lack. Handicap in question is a phenomenon likely to encounter in the life of every human being. The expression of this phenomenon stands out as a disability in daily life. Being disabled is not in the hands of people that could be congenital or could be caused by an accident in an unexpected period of life of human being. Therefore, today the reality of disability even more attracted the attention of humanity and as a requirement of human rights, considerable sensitivity towards handicapped / disabled individuals arise from normal people's perspectives. When it is taken into account that one out of every ten people within the world?s population is handicapped/disabled, it is caused to collect significant attention on these subjects. In the face of all these facts, to make determination on the subject of handicapped/disabled peoples considering the universal messages in general in the Quran, in particular in the hadith of the Prophet Muhammad cite our wonder. Taking into consideration the human aspects of the Prophet in human relations, especially his approach towards handicapped / disabled individuals is an important and potential issue that may shed light on today?s people thought against handicapped/disabled individuals. For this reason, we aimed to reveal the fact that there is no difference between the handicapped/ disabled individuals and normal people by examining the approach of the Prophet against the handicapped/disabled individuals and setting forth his endowed attention to this people.