Avrupa Kömür ve Çelik Teşkilatı'ndan (AKÇT) Reform Antlaşması'na entegrasyonun yönü
Direction of integration from the European Coal and Steel Community to the Reform Treaty
- Tez No: 249667
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN ÇALIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Entegrasyon, Avrupa Birliği, Federalizm, Fonksiyonalizm, Neo-Fonksiyonalizm, Konstrüktivizm, Integration, European Union, Federalism, Functionalism, Neo-functionalism, Constructivism..
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Avrupa Kömür ve Çelik Teşkilatı(European Coal and Steel Community-ECSC)'ndan Reform Antlaşması'na Entegrasyonun Yönü adlı bu tezde Birliğin kuruluşundan günümüze kadar değin birliğin katetmiş olduğu yol ve yaşanan değişim ele alınmıştır. Bu bağlamda başlangıçta yalnızca kömür ve çelik gibi savaş hammaddesinin iki temel girdisi olan üretiminin ve dağıtımının bir üst otoriteye devredilmesiyle oluşan AKÇT(ECSC)'den günümüzde reddedilmiş olsa da Avrupa Birliği Anayasası'yla bir devlet olma yolunda önemli atan Avrupa Birliği'nin tarihsel kronolojisi entegrasyon teorileri bağlamında ele alınmıştır. Başlangıçta ekonomik kaygılar ve amaçlarla kurulan Birlik, Tek Avrupa Senedi(Single European Act) ve özellikle Maastricht Antlaşması ile siyasi entegrasyon aşamasına geçmiştir. Ekonomik ve Parasal Birlik'in temellerini atan Maastricht Zirvesi sonrası birliğin bir sonraki aşamaya geçmesini öngören Avrupa Birliği Anayasası(Treaty Establishing a Constituion for Europe)'nın Fransa ve Hollanda tarafından reddedilmesi ile Birlik bir süre belirsizlik havası yaşamış fakat getirilen Reform Antlaşması(Lisbon Treaty) ile bir anlamda çark etmiştir. Teknik olarak bir anayasa olmayan Reform Antlaşması, federalizmi çağrıştıran tüm unsurlar ayıklanıp yeni versiyonuyla ortaya konulmuştur. Avrupa Birliği, 27 üye ülkeyle bu kurumsal yapıyla hantal karar alma mekanizmasıyla daha ileri gitme genişleme, daha esnek kararlar alma şansına sahip değildi. Dolayısıyla Avrupa Birliği'nin kendini yenileyebilmesi için bu antlaşmaya ihtiyaç vardı. Reform Antlaşması'yla birlikte Birlik Avrupa Birliği Anayasasıyla entegrasyon teorileri bağlamında en sıkı bütünleşme modeli sunan Federalizmden vazgeçmiş, tam bir siyasal birlik simgesel düzeyde kalmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis titled Direction of Integration from the European Coal and Steel Community to the Reform Treaty, ground gained by community from its establishment up to the present and change experienced are discussed. In this regard, it?s initially discussed ECSC constituted by transferring production and distribution of two basic inputs of war raw materials such a steel and coal to a higher authority in the context of integration theories of European Union?s historical chronology which took important steps in the way of being a State due to the constitution of European Union that is even refused today. The union that was founded due to economic concerns and purposes in the beginning came to the political integration stage with the Single European Act and Especially with Maastricht Treaty. After the Maastricht Summit which founded the Economic and Monetary Union, with refusal of Treaty Establishing a Constitution for Europe by France and the Netherlands that proposes it to pass through the next stage, the Union had atmosphere of uncertainty, it turned in a sense due to Reform Treaty (the Treaty of Lisbon). Reform treaty that is technically is not a constitution was revealed with its new version being relieved from all the elements which were reminiscent of federalism. European Union did not have any chance to advance more, expand and take more flexible decisions with these 27 member states, with this institutional structure and slow decision making mechanism. Accordingly, this treaty was needed for European Union to reform itself. With the EU constitution together with the Treaty of Reform, Union gave up Federalism that presented the strictest integration model in the contexts of integration theories and full political union remained as symbolic level.