Sosyal güvenlik ve bireysel emeklilik sisteminin Türkiye'de uygulaması
Social security and private pension system in Turkey application
- Tez No: 249668
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKERİYA MIZIRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sigortacılık, Sosyal Hizmetler, Insurance, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik, Bireysel Emeklilik, Social securitry, individual retirement
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışmanın konusu, Ülkemizdeki Sosyal Güvenlik Sistemi, Sosyal Güvenlik Kuru¬mu¬¬nun işleyişi ve Bireysel Emeklilik-Bireysel Emeklilik Uygulamalarıdır. Ülkemizdeki sos¬yal güvenlik uygulamaları hiçbir zaman refah devleti düzeyine çıkmamış, ancak sistem genel olarak 1990 yılına kadar da belirgin bir kriz yaşamamıştır. Kriz belirtileri çok daha önce orta-ya çıkmış olmasına rağmen, gerekli tedbirleri alma iradesi ortaya konulamamış, aksine siste-min çöküşüne neden olan adımlar atılmıştır. Türkiye'deki mevcut sosyal güvenlik sisteminin yapısı ve sorunları 1990'lı yılların başlarından bu yana kamuoyunda yaygın bir şekilde tartı-şılmıştır. Özellikle 1994 yılından itibaren, sosyal güvenlik kurumlarının giderek artan açıkları ön plana çıkmış, kamu tarafından finanse edilen bu açıklar, izleyen birkaç yıl içinde bütçe dengeleri üzerinde önemli bir baskı yaratmaya başlamıştır. 1999 yılında yapılan sosyal güven-lik reformuyla, acil önlemler alınmadığı takdirde kısa ve orta dönemde daha da büyük sorun-lara yol açabilecek finansman sorunu, ağırlıklı olarak emeklilik parametreleri ile ilgili yeni düzenlemeler yapılarak çözülmeye çalışılmış ve emeklilik yaşı, prime esas kazanç, emeklilik aylığının hesaplanma şekli gibi alanlarda parametrik değişikliklere gidilmiştir.Bu amaçla ülkemizde, 4632 sayılı ?Bireysel Emeklilik Sisteminin Kurulmasına İlişkin Kanun? 28 Mart 2001 tarihinde kabul edilmiş ve dünyada uzun yıllardan beri var olan birey-sel emeklilik sistemi, 2003 yılının Ekim ayından itibaren Türkiye'de de uygulanmaya baş-lanmıştır.Bu tez birinci bölüm, ikinci bölüm, üçüncü bölüm olmak üzere toplam üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Sosyal güvenlik kavramı ve Türk Sosyal Güvenlik Sisteminin Yapısı, işleyişi, gelişimi, yöntemleri, türleri üzerinde durulmuştur.İkinci Bölüm olan ?Bireysel Emeklilik Sistemi?nin Ülkemizdeki Uygulaması derinle¬me¬sine araştırılmıştır.Üçüncü ve son bölüm olan Bireysel Emeklilik ile ilgili kurumlar ele alınarak incelen-miştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this work, in our country Social Security System, Social Security Institution and the functioning of the Private Pension-Individual Retirement applications. Social security applications in our country to the level of the welfare state have not been any time, but the system in general, until 1990 also has a significant crisis. Symptoms had appeared before the crisis, although the will to take necessary measures put in place failed, but rather the system causing the collapse of steps have been taken. The structure of the existing social security system in Turkey and its problems since the early 1990s public opinion has been widely discussed. Especially since 1994, social security institutions have come to the fore the growing deficits, financed by the public that explains the subsequent budget balance within a few years began to put pressure on a major. In 1999 the social security reform, emergency measures unless the short and medium term even greater problems that could lead to financial problems, predominantly retirement-related parameters, the new arrangements will be studied to unravel and retirement age, contributions to earnings basis, the pension calculation method in areas such as parametric is going to change.To this end, our country, No. 4632“Private Pension System Law on Establishment of the”28 March 2001 was adopted and the world for many years the existing private pension system, in October of 2003 in Turkey since started to be implemented.The first part of this thesis, the second section, third section consists of a total of three sections. In the first part of the social security concept and the Turkish Social Security System Structure, functioning, development, methods, types are emphasized.The second part of the“Private Pension System”Implementation of our country have been investigated in depth.The third and last part dealt with private pension-related institutions were examined.