İbnü'l-Müneyyir'in (Ö. 683/1284) hadis ilmindeki yeri
The importance of Ibnu'l-Muneyyir (683/1284) in the study Of hadiths
- Tez No: 249715
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İbnü'l-Müneyyir, el-Mütevârî, Sahîh'in bâb başlıkları, Ibnu'l-Muneyyir, al-Mutevari, Sahih?s subject titles
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tez, İbnü'l-Müneyyir'in (683/1284) hadisçiliği hakkında ayrıntılı, derli toplu bir değerlendirme yapmayı ve araştırmacıların dönemin kültürel yapısına dair fikir edinmesini amaçlamaktadır.?İbnü'l-Müneyyir'in (683/1284) Hadis İlmindeki Yeri? isimli çalışmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır.Giriş kısmında konunun önemi, amacı ve metoduna değinilmiştir.Birinci bölümde İbnü'l-Müneyyir'in yaşadığı dönemin siyâsî, sosyal, kültürel özelliklerine kısaca değinilmiş ve İbnü'l-Müneyyir'in hayatı ve ilmî kişiliği hakkında bilgi verilmiştir.İkinci bölümde ise İbnü'l-Müneyyir'in hadisçiliği, Buhârî'nin Sahîh'inin konu başlıklarıyla hadislerinin uyumunu ele aldığı eseri el-Mütevârî üzerinden değerlendirilmiştir.İkinci bölümde ise İbnü'l-Müneyyir'in hadisçiliği, Sahîh-i Buhârî'nin konu başlıkları ve hadisleri arasındaki uyumu incelediği ?el-Mütevârî? adlı eseri üzerinden değerlendirilmiştir.İbnü'l-Müneyyir, el-Mütevârî ile hadis ilmine özellikle şerh metodunu kullanarak katkıda bulunmuştur. Bunun sonucu olarak el-Mütevârî'deki yorumları ve kendine has yaklaşımları kendinden sonraki Buhârî şerhlerinde yer bulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to make detailed and presentable evaluation about hadith scientism of Ibnu'l-Muneyyir (683/1284)and to get ideas about cultural structures of that term to the researchers.Our study called ?The Position of Ibnu'l-Muneyyir (683/1284) In The Science of Hadith? consists enter and two parts.In the enter part of this study; importance of the subject, purpose and method have been mentioned.In the first part of this study; political, social, cultural features of the term-lived Ibnu'l-Muneyyir are briefly mentioned and also given information about hadith scholar Ibnu'l-Muneyyir?s life and his scientific personality.In the second part of this study; hadith scientism of Ibnu'l-Muneyyir is evaluated with his work entitled ?al-Mütevârî? which is examined the integration title subjects between hadiths of Sahih-i Bukhârî.Ibnu'l-Muneyyir contributed to the hadith knowledge using annotation (serh) method through his work named ?al-Mütevârî?. As a result of this, his comments and approaches in al-Mütevârî took place in Bukhârî?s annotations.