Orhan Veli'nin şiirlerinde kelime sıklığı üzerine bir araştırma
A study on word frequency in Orhan Veli?s poems
- Tez No: 249739
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÂZIM KARABÖRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Orhan Veli Kanık, kelime sıklığı, şiir, Orhan Veli KANIK, word frequency and poem
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 246
Özet
Bu çalışma bir tespit çalışmasıdır. Yöntem bölümünde belirlenen esaslara göre Orhan Veli'nin şiir kitabında yer alan kelimelerin tamamı incelenmiştir.Orhan Veli şiirlerindeki kelime hazinesinin ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin Türkçe dersi müfredatına katkı sağlayacağı, bu derslerde yapılan çeşitli dil etkinliklerinde öğrencilerin kelime hazinesinin gelişmesi bakımından şiirlerde kullanılan kelimelerin öneminin büyük olduğu varsayılmıştır.Günlük hayatta kullandığımız kelimelerin sayısının birkaç yüz kelimeden ibaret kaldığı araştırmalarla tespit edilmiştir. Bu değerlendirmeyi ilköğretim çağındaki çocuklarla kıyasladığımız zaman bu dönemdeki çocukların çok daha az kelimeyle iletişim kurdukları kaçınılmaz sonuç olacaktır.Bu doğrultudan hareketle çalışmamızda Orhan Veli'nin şiirleri esas alınarak bu şiirlerde geçen kelimelerin sıklık oranı ve sık kullanılan kelimelerden ilköğretim öğrencilerinin kelime hazinesini zenginleştirmede nasıl yararlanılabileceği konusunda tespitler ve öneriler yapılmıştır.Çalışmada, imlâ bakımından kelimeler, Orhan Veli'nin ?Bütün Şiirleri? kitabındaki yazılış şekillerine bağlı kalınarak kullanılmıştır.Çalışma, Orhan Veli Kanık'ın ?Bütün Şiirleri? adlı kitabındaki kök ve gövde halindeki kelimeler ve birleşik kelimelerden oluşan sıklık tablosu oluşturulmuştur.Çalışmanın giriş bölümünde; çalışmanın amacı, önemi ve yöntemi belirtilmiştir. Birinci bölümde kelime sıklığı hakkında ve bu konuda yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verilmiş ve Orhan Veli'nin hayatı, edebî kişiliği, şiir dili ve şiirlerinde kullandığı kelime sıklığının şiirlerine kattığı ahenk ele alınmıştır. İkinci bölümde Orhan Veli'nin şiir kitabındaki tüm kelimelerden oluşan ?kelime sıklığı? çalışması yapılmıştır. Üçüncü bölümde Orhan Veli'nin şiirlerinde geçen kelimelerin ilköğretim öğrencilerinde kelime hazinesinin zenginleştirilmesine yönelik 6.-7.-8. sınıfları kapsayan etkinlik örnekleri verilmiştir. Sonuç ve değerlendirmeyle çalışma sona ermiştir.
Özet (Çeviri)
This is a kind of determination study. All of the words placed in Orhan Veli's book were examined following the basis indicated in the 'method part'.It was assumed that the vocabulary in the poems of Orhan Veli would make contribution to Turkish lesson curriculum of primary school second grade students and the vocabulary in these poems had great importance in terms of developing vocabulary of students through various activities done in these lessons.It was determined as a result of researches that the vocabulary we used in daily life was limited to a few hundred words. When this evaluation was compared to primary school children, it would be an inevitable fact that they communicated through fewer words.Based on Orhan Veli's poems, this study includes assessments and advices about how we can make use of the frequency of words and frequently used words in these poems to promote vocabulary development of primary school children. In the study the words were used in compliance with the spelling forms in the book of Orhan Veli“Bütün Şiirleri”. Furthermore, a frequency table including word roots, stems and compund words was made. Alien words which weren't compound were handled in the simple words group.In the introduction of work, it is determined to work?s aim and method. In the first part, It gives information about word frequency and studies about this topic. And also, It mentions about Orhan Veli?s life, his literary individuality, his language of poem and his frequency of word which is adding harmony in his poems.In the second part, There is a study about ``Word frequency?? with forming all words in Orhan Veli?s poetry book.In the third part, the examples are given which covering classroom activities to rich for word power in the words of Orhan Veli?s poetry according to the primary school students which related to the 6th, 7th, 8th, grades.The work ends with result and evaluation.