Discrimination and silence: A case of minority foundations in Turkey (1974)
Ayrımcılık ve sessizlik: Türkiye'deki azınlık vakıfları üzerine bir çalışma (1974)
- Tez No: 249882
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MURAT ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Azınlıklar, ayrımcılık, vatandaşlık, milliyetçilik, mütekabiliyet, sessizlik, Minorities, discrimination, citizenship, nationalism, reciprocity, silence
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Türkiye ve Yunanistan arasında Kıbrıs konusunda yaşanan anlaşmazlıklar 1974 yılında Türkiye'nin adaya askeri müdahalesi ile sonuçlandı. Aynı sene Yargıtay'ın verdiği hukuki karar gelecek yıllardaki gayrimüslim azınlık vakıflarının taşınmaz mallarına el konulmasına dayanak oldu. Vatandaş oldukları halde yabancı ve hatta güvenilmez olarak bakılan Rum, Ermeni ve Yahudi vatandaşlar da bu anlaşmazlık atmosferinden zarar gördüler. Azınlık vakıfları üzerine yapılan çalışmalar genellikle azınlık vakıflarına yönelik politik ve hukuki yaptırımlara odaklanırken, ayrımcı politikaların sosyal ve kültürel alanlarda nasıl gerçekleştiği konusundaki araştırmalar yeterli sayıya ulaşmamıştır. Bu tez ayrımcı politikaların nasıl yasallaştırıldığı, meşrulaştırıldığı ve gizlendiğini göstermeyi amaçlamaktadır. İlk olarak, 1974 yılında yayınlanmakta olan üç Türk ve bir azınlık gazetesinin içerik taramasına dayanarak öncelikle Yunanlılara, Kıbrıslı Rumlara, ve genel olarak Türkiye'deki Rumlara karşı negatif tavrın gösteriler, devlet törenleri, medya organizasyonları, politik tartışmalar, ve günlük haberler ile meşrulaştırıldığına dikkat çekeceğim. İkinci olarak, Yargıtay kararını ve bunun sonucu olarak azınlık vakıf taşınmazlarına el konması hakkındaki haberlerin yokluğuna dayanarak ayrımcılığın gizlenmesini inceleyeceğim. Buna dayanarak, azınlık vakıflarına politik ve hukuki alanlarda uygulanan ayrımcı politikaların kültürel ve sosyal alanlarda sessizlik ile nasıl gizlenip devam ettirildiğini göstermektir.
Özet (Çeviri)
In 1974, the dispute between Turkey and Greece over Cyprus had resulted in the Turkish military Intervention in the island. The same year, the Turkish Supreme Court of Appeals issued a legal decision that rendered possible the confiscation of properties belonging to non-Muslim minority foundations in the years to come. Turkish citizens of Greek origin (Rums), Armenians, and Jews, who are regarded as unreliable citizens especially in times of foreign disagreements, all suffered from the conflict atmosphere. Although studies on minority foundations largely concentrate on the political and legal policies toward minority institutions, there is lack of research on how discriminatory policies were implemented in the societal and cultural levels. This thesis helps to understand the mechanisms through which discrimination is legalized, legitimized, and concealed in the cultural sphere. Relying on content analysis of three Turkish and one minority newspapers published in 1974, I first discuss the appearance of the negative attitudes toward Greeks, Cypriot Greeks, and Rums through news coverage of the major events such as mass demonstrations, state ceremonies, media organizations, and political debates. Second, I examine the concealment of the discrimination building upon the lack of news coverage of the Supreme Court decision allowing the confiscation minority foundations? properties. Accordingly, this thesis attempts to show that discriminatory policies toward minorities in the legal and political arenas are perpetuated in the social and cultural spheres through a campaign of silence on the matter.