Eğitim örgütlerinde örgüt kültürünün öğretmenlerin iş motivasyonu üzerindeki etkisi
Effects of organizational culture in educational organizations on teachers' job motivation
  1. Tez No: 249917
  2. Yazar: FATİH YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA GÜRSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, İş Motivasyonu, Okul Kültürü, Organizational Culture, Job Motivation, School Culture
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmanın amacı Konya ili merkez ilçelerinde (Karatay, Meram, Selçuklu) bulunan resmi ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin okul kültürü algısının öğretmenlerin iş motivasyonu üzerindeki etkisini araştırmaktır.Araştırmanın örneklemini 2008?2009 eğitim-öğretim yılında Konya ili merkez ilçelerinde bulunan resmi ilköğretim okullarında görev yapan 363 öğretmen oluşturmaktadır.Verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, t testi, tek yönlü varyans analizi, Tukey HSD testi, korelasyon analizi ve basit regresyon analizi teknikleri kullanılmıştır.Araştırmanın bulguları şunlardır:1.Kaynak grubun iş motivasyonu düzeyi yüksektir. Kaynak grubun iş motivasyonu düzeyi iş motivasyonu ölçeğinin alt boyutlarına göre değerlendirildiğinde ise ekip uyumu ve işle bütünleşme alt boyutunda orta, kuruma bağlılık ve kişisel gelişim alt boyutunda yüksektir.2.Kaynak grubun iş motivasyonu düzeyi cinsiyet, yaş, eğitim durumu, mesleki kıdem ve okuldaki görev süresi değişkenlerine göre farklılaşmamaktadır.3.Kaynak grubun okul kültürü algısı yüksektir. Kaynak grubun okul kültürü algısı, okul kültürü ölçeğinin alt boyutlarına göre değerlendirildiğinde ise tüm alt boyutlarda yüksektir.4.Kaynak grubun okul kültürü algısı yaş ve okuldaki görev süresi değişkenlerine göre farklılaşmamaktadır.5.Kaynak grubun okul kültürü algısı cinsiyet değişkenine göre işbirlikçi liderlik alt boyutunda, eğitim durumu değişkenine göre öğrenme ortaklığı alt boyutunda, mesleki kıdem değişkenine göre mesleki yardımlaşma alt boyutunda farklılaşmaktadır.6.Kaynak grubun okul kültürü algısı ile iş motivasyonu düzeyi arasında okul kültürü ölçeğinin ve iş motivasyonu ölçeğinin tüm alt boyutlarında pozitif yönde anlamlı çapraz ilişkiler bulunmuştur.7.Okul kültürünün öğretmenlerin iş motivasyonu üzerinde anlamlı bir yordayıcı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to investigate the effects of school culture on teachers? job motivation according to teacher perceptions working in central districts of Konya province (Karatay, Meram, Selçuklu).The study sample for the research consists of 363 teachers working at state primary schools in the central districts of Konya province in 2008-2009 school year.For the analysis of the data arithmetic mean, standard deviation, t test, one way ANOVA, Tukey HSD test, Pearson correlation and simple regression techniques were used.The findings of the research are:1.Job motivation level of teachers is high. As for the subscales, it is at medium level for team coherence and job involvement; high for organizational commitment and personal development subscales.2.Job motivation level of teachers does not vary by gender, age, educational background, job seniority and years of service at school.3.Perceptions of teachers regarding the school culture are high, and the same is true for the subscales.4.Perceptions of teachers regarding the school culture do not vary by their age and years of service at school.5.Perceptions of teachers regarding the school culture vary by their gender in collaborative leadership subscale, vary by their educational background in learning partnership subscale, and vary by their job seniority in collegial support subscale.6.There is a significant positive cross correlation among all subscales of the both scales.7.School culture is a significant predictor of teachers? job motivation.