Salvia sclarea uçucu yağının bileşimi
- Tez No: 24994
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLA ERTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Clary sage, Distillation, Essential oil, Gas Chromatography (GC), Gas Chromatography/Mass Spectrometry (GC/MS)
- Yıl: 1992
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Isparta ve Bilecik'den toplanan Salvia sclarea bitkisinin toprak üstü kısımlarından hem su hem de buhar distilasyonu yöntemiyle laboratuvar ve pilot ölçekte uçucu yağ elde edilmiştir. Elde edilen uçucu yağ üzerinde GC, GC/MS analizleri ile fizikokimyasal tayinler yapılmıştır.Uçucu yağın ana bileşenleri linalool ve linalil asetatdır. Anatomik çalışmalar, gövde'den ve yaprakların orta damar bölgesinden alınan kesitler ile yaprak alt ve üst epidermalarından alınan yüzeysel kesitler üzerinde yapılmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Salvia sclarea, Misk adaçayı, Misk otu, Ayıkulağı, Distilasyon, Uçucu yağ, Gaz Kromatografîsi (GC), Gaz Kromatografisi/Kütle Spektrometrisi (GC/MS).
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY In this study, essential oils were obtained from the above ground parts of Salvia sclarea collected from İsparta and Bilecik. Both oils were obtained by hydrodistillation in laboratory scale and steam distillation in pilot scale. The essential oils were subjected to GC, GC/MS and other analytical techniques. Main components of the oil samples are linalool and Knaly acetate. Anatomical studies were conducted on tangential sections of lower and upper epidermis of leaves and on cross sections of middle zone of stems and leaves.