Kurumsal yönetişim uygulamaları çerçevesinde basel II kriterleri açısından Türk bankacılık sektöründe kriz yönetimi yaklaşımları: Kuramsal ve görgül bir araştırma
Crisis management approaches at the Turkish banking system through the context of corporate governance applications in terms of the basel II criteria: A theoretical and empirical research
- Tez No: 249945
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ÖĞÜT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetişim, Basel II, Kriz Yönetimi, Corporate Governance, Basel II, Crisis Management
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 318
Özet
Kurumsal Yönetişim, Basel II Kriterleri ve Kriz Yönetimi konuları yazın taramasında ayrı ayrı çalışma konusu yapılmasına karşın, üç konunun aralarındaki bağıntılar ve etkileşimlerinin bir bütün olarak araştırılmadığı sonucuna varılmıştır. Çalışma, söz konusu üç konuyu, Türk bankacılık sektörü bağlamında, bütüncül (holistic) bir yaklaşımla incelemesi ve aralarındaki bağıntıları kuramsal ve görgül açıdan ortaya koyması bakımından önemlidir.Çalışmanın temel amacı; ?Türkiye'de Faaliyet Gösteren Bankaların Kurumsal Yönetişim Uygulamaları Çerçevesinde Krizi Fırsata Çevirme Yaklaşımları?nı ölçmektir. Kurumsal yönetişim ilkeleri (şeffaflık, hesap verebilirlik, adillik, sorumluluk) uygulamalarını test etmek, Basel II Kriterlerine uyum çalışmalarının hangi aşamada olduğunu tespit etmek ve bu çerçevede Türk bankacılık sektöründe krizi fırsata çevirme yaklaşımlarını analiz etmek hedeflenmiştir.Araştırma sonucunda, bağımsız değişken (kurumsal yönetişim) ve bağımlı değişken (krizi fırsata dönüştürme) arasındaki ilişki analizlerinde korelasyon analizi kullanılmıştır. Korelasyon analizi sonucunda, yönetişim faaliyetlerinin alt boyutu olan sorumluluk ilkesi ile krizi fırsata çevirme faaliyetleri arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Buna göre, üst düzey yöneticilerin sorumluluktan kaçmadıkları ve proaktif tutum içerisinde oldukları ifade edilebilir. Ancak, yönetişim faaliyetlerinin diğer alt boyutları olan şeffaflık, hesap verebilirlik ve adillik ilkeleri ile krizi fırsata çevirme faaliyetleri arasında anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir. Ayrıca, Basel II'ye uyum çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu bağlamda, görgül araştırma ile elde edilen veriler, Türk bankacılık sektöründe faaliyet gösteren banka yöneticileri ve konunun ilgilileri için yararlı ve aydınlatıcı bulgulara dönüştürülmüştür.
Özet (Çeviri)
Although Corporate Governance, Crisis Management, Basel II Criteria have been studied through the literature survey individually, the relations and interactions among them haven?t been studied as a whole so far. This study is highly important for analyzing the three issues we have stated above in a holistic way in the context of Turkish banking sector and emerge the relations among them in an institutional and empirical function.The main goal of the study is; analyzing the ?The Approaches of the Banks in Turkey Concerning the Turning a Crisis into an Opportunity Through the Context of Corporate Governance Applications?. We are aiming at revealing the principles of the Corporate Governance (transparency, accountability, fairness, responsibility) and analyzing the approaches of turning a crisis into an opportunity in the system of the Turkish banking after determining the level of adaptation process for the Basel II Criteria.Following the research, correlation analysis was used between the relation analysis of the independent variable (corporate governance) and dependent variable (turning a crisis into an opportunity). After the results of the correlation analysis, we have find out positive and meaningful relation between the principle of responsibility of the lower dimension of the governance activities and the activities of turning a crisis into an opportunity. The results indicate the sense of responsibility of the top management and within a proactive approach. But we couldn?t find out a meaningful relation between the lower dimensions of the governance activities such as transparency, accountability, fairness and the activity of turning a crisis into an opportunity. The adaptation studies required for the Basel II Criteria have been successfully carried out by many of the institutions. In this context, the data obtained through the empirical surveys converted into beneficial and informative findings for the administrative officers of the Turkish banking system and the ones who interested in these subjects.