Hurrem Divanı (inceleme-metin)
The Divan of Hurrem (examination-text)
- Tez No: 249987
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EKREM BEKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Divân Şiiri, Hurrem Divânı, Hurrem, Divân Poetry, Divân of Hurrem, Hurrem
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışma 19. yüzyılda yaşadığını tahmin ettiğimiz Divân şairlerinden Hurrem'in hayatı, edebî kişiliği ve Divân'ın çevriyazısını kapsamaktadır. Çalışmamızda Süleymaniye Kütüphanesi Hacı Mahmut Efendi yazma eserler bölümünde 3556 numarada kayıtlı yazma nüshadan yaralandık. Yaptığımız araştırmalar sonunda Divân'ın başka bir nüshasını tespit edemedik.Şair, ustaca şiirler yazmıştır. Gerek dilinin kıvraklığı gerekse edebî sanatları kullanma bakımından büyük şairleri aratmayacak derecede yetkin şiirler kaleme almıştır.Hurrem, bazı şiirlerinde mutasavvıf kişiliğiyle ön plâna çıkmış, bazı şiirlerinde ise rindâne bir söyleyiş benimsemiştir. Şiirleri, gerek dil ve üslûp gerekse edebî sanatlar bakımından divan şiirinin genel özelliklerini yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study comprises of the life, the literary personality and the translation of Divân of divân poet Hurrem whom we estimete that he lived in 19th century in our study, we benefited from the copy of number 3556 which we obtained from section of work of written documents in Hacı Mahmud Efendi Searching Library of Süleymaniye Library. We weren?t able to find any other copy of this work.The poet wrote poems which we can name as master-work considering both his using his language and the way of using the literary arts, he wrote poems which were as good as the ones of big poets.Hurrem, used his mutasavvıf personality in some of his poems and in some of his other poems he accepted en way of discourse. His poems reflect the general features of divân poetry from the point of both language and style and literaty arts.