Türkiye'de memur sendikalarının Avrupa Birliği sürecinden beklentileri: Eğitim sendikaları örneği
- Tez No: 250059
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KEMAL COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, sendika, kamu çalışanları sendikaları, küreselleşme, bölgeselleşme, gümrük birliği, The European Union, labor unions, civil servant unions, globalization, regionalism, customs union
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Türkiyenin Avrupa Birliği`ne üyeliği, içerisinde birçok farklı bileşeni barındırmaktadır. Konu ekonomik, güvenlik ve siyasal açılardan ele alınabileceği gibi, içerisinde barındırdığı toplumsal dinamikler yadsınamaz. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana en önemli hedefler arasında yer alan ?batılılaşma? eğilimi konunun toplumsal boyutunun en somut örneği ve aradan geçen uzun ve belirsiz müzakere sürecinde Türkiye?yi Avrupa rotasında tutan en önemli unsurdur.Toplumsal dinamiklerin bu kadar önemli olduğu bir konuda, toplumun önemli parçalarından birisi olan kamu çalışanları sendikalarının konuya bakış açısı önem taşımaktadır. Bu çalışmada, Türkiyedeki kamu çalışanları sendikaları üyelerinin Avrupa Birliği sürecine yaklaşımları ve beklentileri araştırılmıştır.Araştırma temel olarak üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde konuya genel bir giriş yapılarak araştırmanın kavramsal ve kuramsal çerçevesi ele alınmıştır. İkinci bölümde küreselleşme ve bölgeselleşme hareketleri bağlamında Avrupa Birliği süreci ve sendikal hareketlere etkileri irdelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Türkiye-AB ilişkilerinde öne çıkan konu başlıkları, sendika üyelerinin konular hakkındaki değerlendirmelerini içeren anket sonuçları ile karşılaştırmalı olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Turkey`s eventual membership to the European Union contains various aspects inside. It might be considered not only from economic, political and security sides but also from its social dynamics. The adoption of European practices, so called ?Westernization? process of the Turkish Republic is one of the key indicators for the social aspects. This process is also considered as one of the most important reasons that keeps Turkey in the route of the EU despite long and doubtful negotiation talks.In an issue that social dynamics have so much importance, considerations of civil servant unions are crucial. In this paper, expectations and perceptions of members of civil servant unions are analyzed.The paper mainly consists of three parts. In the first part, the issue has been approached in terms of its conceptual framework and the theoretical structure based on literature search. In the second part, globalization and regionalization dynamics have been examined in terms of European Union process and their effects on labor unions. The final part examines the important threads regarding Turkey?s membership to the EU with reference to the outcomes of the survey implied to the members of civil servant unions.