Türkiye'de dolarizasyon ve kur riskinin boyutları: Görgül bir çalışma
Dollarization and the extent of exchange rate risk in turkey : An empirical assesment
  1. Tez No: 250102
  2. Yazar: AYŞEGÜL ALAGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YALÇIN KARATEPE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dolarizasyon, minimum varyans portföyü, finansal risk
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Dolarizasyon, finansal dengeye ve tüm ekonomik performansa olası olumsuz etkileri nedeniyle akademik yazında ve politika alanında sıklıkla tartışılan bir konudur. Çalışmalarda ekonomide dolarizasyonun varlığının tespiti ve gelişimi ile oluşturabileceği sıkıntılar üzerinde sıklıkla durulmuştur. Ancak, mevcut dolarizasyon düzeylerinin kriz öncesi tehlikeyi işaret etmesi ya da var olan durumun bir sakınca yaratmayacağı üzerinde herhangi bir fikir birliği sağlanabilmiş değildir. Çalışmanın çıkış noktasını da literatürdeki bu boşluk oluşturmaktadır. Finansal sistemi sıkıntıya sokacak bu durumun bir göstergesi başka bir deyişle, olması gereken optimal dolarizasyon düzeyini veren bir mekanizması olmalıdır ki o nokta geçildikten sonra ekonomik birimler gerekli önlemleri alsınlar. Aksine optimum noktadan önceki kısıtlayıcı önlemler, birimlerin riski fiyatlandırma yeteneklerini kaybettirebilmekte, bu durumda risk-getiri ilişkisi bozulabilmektedir. Buradan hareketle, çalışmanın temel amacı dolarizasyonun varlığını tespit etmek değil, var olan dolarizasyon düzeyinin risk yaratacak derecede olup olmadığının ortaya konması ve elde edilen bulguların finansal kriz olasılığına etkisinin araştırılmasıdır.Çalışmada, olması gereken optimum düzeyi temsil eden dolarizasyon değeri olarak minimum varyans portföyü (MVP) hesaplanmıştır. MVP, gerçekleşen dolarizasyon değerleri ile karşılaştırılmış ve dolarizasyonun mevcut düzeyinin yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Ancak, finansal dolarizasyonun finansal kriz olasılıklarına katkısı görgül sonuçlar ile desteklenmemektedir.JEL Kodları: C22, F31, G01, G11, G15
Özet (Çeviri)
Dollarization is a widely discussed issue in academic literature and politics due to its negative impacts on the financial equilibrium and entire economic performance. Studies frequently emphasized the problems that could arise in the economy with the determination of the existence and development of dollarization. However, no consensus has been achieved on current dollarization levels? pointing to pre-crisis danger or that the existing situation will not create a drawback. This gap in the literature forms the starting point of this study. This situation that would distress the financial system should have an indicator, in other words, a mechanism that gives the optimal level so that economic units can take the necessary measures after that point is passed. On the contrary, restricting measures before the optimum point causes the units? abilities to price the risk, which can damage risk-income relationship. From here, the main purpose of the study is not to establish the existence of dollarization, but to disclose whether or not the existing dollarization level might create risks and whether or not available findings increase the possibility of a financial crisis.In this research, Minimum Variance Portfolio (MVP) has been calculated as the dollarization value representing the optimum level. MVP has been compared with realized dollarization values, with the conclusion that the current level of dollarization was high. But, contribution of financial dollarization over the probability of financial crises are not supported with empirical results.JEL Classification: C22, F31, G01, G11, G15Keywords :Dollarization, minimum variance portfolio, financial risk