Türkiye'de sivil toplum kuruluşlarının küresel ısınmaya bakışı ve faaliyetleri
The approach and activities of non-governmental organizations about global warming in turkey
- Tez No: 250320
- Danışmanlar: DOÇ. DR. E. FERYAL TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Çevre, Küresel Isınma, Sivil Toplum Kuruluşu, Environment, Global Warming, Non-governmental Organisation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
Bu araştırmanın konusu küresel ısınma ve çevreci faaliyetlerde bulunan sivil toplum kuruluşlarının görüşleri ile bu konudaki faaliyetleridir. Küresel ısınmanın ne olduğu, nedenleri ve sonuçları ortaya konarak STK'ların bu konuya bakışları ve faaliyetleri ele alınmıştır. Demokratik toplumlarda sivil toplum kuruluşları önemli bir baskı grubu oluşturmaktadır. Bu nedenle küresel iklim değişikliği sorununun çözülebilmesi için sivil toplum kuruluşlarının konumu çok önemlidir. Devlete bir şekilde sorunları yansıtarak çözüm aramaları ve halkı bilinçlendirmeleri sorunun çözümünde STK'ları oldukça önemli bir konuma getirmektedir. Küresel ısınma da günümüz en temel sorunlarından biridir ve bu nedenle çözümü için devlete, STK'lara ve bireylere önemli görevler düşmektedir.Bu çalışmada verilerin elde edilmesi için alan araştırması yapılmıştır. Araştırmada veriler nitel araştırma teknikleri ile elde edilmiştir. Araştırma kapsamında Ankara'da bulunan 25 ayrı çevreci sivil toplum kuruluşundan kişilerle derinlemesine mülakat yapılarak veri toplanmıştır. Elde edilen veriler yorumlanmış ve ilgili tartışmalara yer verilmiştir.Araştırmadan elde edilen sonuçlardan en önemlisi sivil toplum kuruluşlarının küresel ısınma konusunda daha aktif çalışmalarının gerekliliğidir. Küresel ısınma sorunu için acil önlemler alınmalıdır ve STK'ların bu konudaki faaliyetleri yeterli değildir. Halkı bilinçlendirme çalışmalarına hız verilmelidir. Ayrıca sivil toplum kuruluşlarının kendi aralarında birlik olmaları ve seslerini daha çok duyurmaları gerekmektedir. Tüm bunlara ek olarak, STK'ların desteklenmesi de önem taşımaktadır. Mevcut sivil toplum kuruluşlarının bütçe yönünden ve gönüllüler konusunda desteğe ihtiyacı da vardır.Küresel ısınma sorununun çözülebilmesi için uluslar arası yeni sözleşmelere ihtiyaç vardır. Bu sözleşmeler tüm devletler için yaptırımcı olmalıdır. Ayrıca devletler bazında politik önlemler ve bireysel önlemlerin de önemi büyüktür. Eğer hemen harekete geçilebilirse küresel ısınma sorunu ciddi düzeyde çözümlenebilecektir. Ancak harekete geçmek yerine yerimizde saymaya devam edersek o zaman doğanın yıkımı çok daha erken olacaktır.
Özet (Çeviri)
The main subject of this research is the opinions and actions of the non-governmental organizations (NGOs) on global warming. What global warming is, its causes and effects are analysed; and NGOs? point of view towards this issue is handled. NGOs compose an important pressure group in democratic socities. As a consequence, the NGOs carry great responsibilities in solving the global climate change issue. Seeking for resolutions and rising conciousness in public by reflecting the problems to the governments, bring the NGOs to an important position. Today, global warming has taken lead among the most basic problems and charges goverments, NGOs and individuals with a massive responsibility.To gain data, field survey has been made in this work. The data is gained qualitatively in this research. There has been made interviews with people from 25 different environmentalist NGOs to collect data. Comments about the collected data and relative arguments have been stated.It has been concluded that there is a requirement of a more active work of NGOs? on global warming. Immediate action should be taken and present activities of NGOs are insufficient. More efforts on public awareness should be made. Also NGOs should cooperate and raise their voices. Additionally, supporting NGOs is also vital. Present NGOs need financial and volunteer contribution.To resolve the global warming issue, there is a great need for new international agreements. These agreements should include sanctions for governments. Personal and government-based precautions regard great importance. If immediate action is taken, global warming can highly be prevented. On the contrary, keeping the standstill will lead to an earlier devastation of nature.