Türkiye de tarımda doğrudan gelir desteği uygulaması ve AB sürecinde destekleme politikaları
Direct income support application in agriculture in Turkey and EU support policies in process
- Tez No: 250410
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİNAN ALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Tarım, Avrupa Birliği Ortak TarımPolitikaları, Tarımsal Destekleme Sistemleri, Doğrudan Gelir Desteği, European Union, Agriculture, European Union Common AgriculturalPolicy, Agricultural Support Systems, Direct Income Support
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışmada Türkiye Tarımı destekleme politikaları ve Avrupa Birliği OrtakTarım Politikası Destekleme Sistemlerinin teorik olarak analiz edilmesineçalışılmıştır. Çalışma öncelikle Türkiye Tarımı ve destekleme politikalarının yapısıve Avrupa Birliği tarımsal yapısının ekonomik analiziyle başlamaktadır. Bubölümler, daha sonra Türkiye de uygulanan Doğrudan Gelir Desteğin Sistemininincelenmesi için temel oluşturmaktadır.Avrupa Birliğinin ilk ve en önemli politikalarından biri olan Ortak TarımPolitikası ve AB sürecinde bu politikalara uyumu istenen Türkiye tarımının bukapsamda maruz kaldığı uygulamalar ve Türkiye tarımı için desteklemesistemlerinde Doğrudan Ödemeler sisteminin, destekleme alımları sistemiylekarşılaştırmalı olarak incelenmesi öngörülmüştür. Doğrudan ödemeler sistemikapsamında ise uygulamada daha çok kullanılan Doğrudan Gelir Desteğiseçilmiştir.Çalışmada öncelikle destekleme sistemlerinden doğrudan ödemeler sistemininTürkiye tarımında tek bir destekleme aracı olarak uygulanmasının nedenleri vesonuçları diğer destek sistemleri ve destekleme alımları sistemiyle karşılaştırmalıolarak teorik bazda incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Turkey and European Union agricultural support policies of theCommon Agricultural Policy Support Systems has been working to analyzetheoretically. Agricultural support policies and work of the first structure of Turkeyand the European Union begins with economic analysis of agricultural structures.These sections, then applied in Turkey's system of direct income support basis forreview.The European Union's first and most important policy, one of the CommonAgricultural Policy and the EU in the process of compliance with these policies forthe agriculture of Turkey requested that the scope of the exposure that theapplications and Turkey for agricultural support systems Direct Payments system,procurement support system in comparison with the investigation have beenforeseen. Direct payments system is in practice more widely used within the scopeof direct income support is selected.Study is primarily to support the system directly from a single farm paymentssystem to support Turkey as a means of causes and results of implementation andother support systems to support procurement system as compared with thetheoretical basis is examined.