Lise öğrenimine devam eden ailesinin yanında yaşayan öğrencilerle, yetiştirme yurdunda yaşayan öğrencilerin çatışma çözme davranışı ile öfke ifade stillerinin karşılaştırılması
To be compared the relationships between conflict resolution behavior styles (aggressiveness or problem solving) with trait anger and anger expression styles (anger impression, anger expression or anger control) of high school students, living with their family and living in orphanages
- Tez No: 250413
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAYHAN ÜGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çatışma, öfke, saldırganlık, problem çözme, öfke ifade, Conflict, anger, aggressiveness, problem solving, anger expression
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmanın temel amacı lise öğrenimine devam eden, ailesinin yanında yaşayan öğrencilerle, yetiştirme yurtlarında yaşayan öğrencilerin çatışma çözme davranış tarzları (saldırganlık veya problem çözme) ile sürekli öfke ve öfke ifade tarzları (öfke içe, öfke dışa veya öfke kontrol) arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmada tarama türünden bir araştırma modeli kullanılmıştır.Araştırma 120 öğrenci denekle (60 kız, 60 erkek) yapılmıştır.Araştırmada elde edilen sonuçlar aşağıda belirtilmiştir:1.Çatışma Çözme Davranışı Ölçeği'nin sonuçlarına göre lise öğrencilerinin saldırganlık alt ölçeğinin puanı ile sürekli öfke, öfke içe atım ve öfke dışa vurum puanları arasında anlamlı ve doğrusal bir ilişki elde edilmiştir, saldırganlık alt ölçeği puanı ile öfke kontrol puanları arasında ise anlamlı ancak ters yönde bir ilişki elde edilmiştir. Ayrıca problem çözme ve öfke kontrol arasında anlamlı ve doğrusal ilişki bulunmuştur.2.Çatışma Çözme Davranışı Ölçeği'nin ?saldırganlık? alt ölçeği ile yaşanılan ortam, cinsiyet ve yurtta kalma süresi değişkleri arasında anlamlı bir ilişki bulunanamıştır. Diğer yandan bu değişkenle ?problem çözme? alt ölçeği arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur.3.Yaşanılan ortam değişkeni incelendiğinde sürekli öfke, öfke dışa vurum ve öfke kontrol puanları arasında anlamlı farklılıklar saptanmamıştır, öte yandan öfke içe atım puanları ise anlamlı bir farklılıklar göstermiştir.4.Cinsiyet ve yurtta kalma süresi değişkenleri incelendiğinde sürekli öfke ve öfke ifade tarzları puanları arasında anlamlı farklılıklar bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is, to analyze the relationships between conflict resolution behavior styles (aggressiveness or problem solving) with trait anger and anger expression styles (anger impression, anger expression or anger control) of High School students, living with their family and living in orphanages. Correlationally scanning model was used for the research.The research was made on 120 students (60 female and 60 male).The results that were achieved from the research are specified below:1.According to the Conflict Resolution Bevior Scale?s results, significant and linear relations are found between high school students? ?aggressiveness? sub scale points and ?trait anger? , ?anger impression? and ?anger expression? points, a significant but nonlinear relation between ?aggressiveness? point and ?anger control? points. Also a significant and linear relation is found between ?problem solving? and ?anger control? points.2.According to the Conflict Resolution Behavior Scale?s ?aggressiveness? sub scale, there is no significant statistical difference has been found, on the other hand there is a significant statistical diference has been found in ?problem solving? sub scale.3.There are no significant differences found between ?trait anger?, ?anger expression? and ?anger control? points when the living enviroment variable is analysed, on the other hand anger expression points are found as significantly different.4.There are no significant differences found between trait anger and anger expression styles when gender and the time spent in orphanages varities are analysed.