Üniversite öğrencilerinin sürekli öfke düzeyleri, öfke ifade tarzları ile obsesif kompulsif semptomları arasındaki ilişki
Relationship between trait anger levels, anger expression styles and obsessive compulsive symptoms of university students
- Tez No: 250412
- Danışmanlar: DR. AYŞEM ÇALIŞKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sürekli öfke, öfke ifade tarzı, obsesif kompulsif semptom, üniversite öğrencileri, Trait anger, anger expression style, obsessive compulsive symptom, university students
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin sürekli öfke düzeyleri ve öfke ifade tarzları ile obsesif kompulsif semptomları arasındaki ilişkiyi sınamak ve obsesif kompulsif semptom düzeylerinin cinsiyet, sürekli öfke düzeylerinin ve öfke ifade tarzlarının cinsiyet, yaş, annelerinin eğitim düzeyi, babalarının eğitim düzeyi ve ailelerinin gelir durumu değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir.Araştırmanın örneklemini, 2008-2009 öğretim yılı bahar döneminde, Mersin Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi'nin, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen-Edebiyat, İletişim ve Mühendislik Fakültelerinde öğrenim gören, 122 kadın ve 92 erkek olmak üzere toplam 214 üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Üniversite öğrencilerinin obsesif kompulsif semptomları Maudsley Obsesif Kompulsif Soru Listesi ile, sürekli öfke düzeyi ve öfke ifade tarzları ise Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarz Ölçeği ile sınanmıştır. Veri toplama süreci, iki aylık bir zaman içerisinde tamamlanmıştır. Verilerin toplanması aşamasından sonra, elde edilen verilerin istatistiksel çözümlemeleri yapılmıştır. Üniversite öğrencilerinin sürekli öfke düzeyleri ve öfke ifade tarzları ile obsesif kompulsif semptomları arasındaki ilişkiyi sınamak üzere Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon tekniği kullanılmıştır. Obsesif kompulsif semptom düzeyleri ile sürekli öfke düzeyleri ve öfke ifade tarzlarının cinsiyete göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek üzere İlişkisiz Örneklemler İçin T-Testi tekniği kullanılmıştır. Sürekli öfke düzeyleri ve öfke ifade tarzlarının yaş, annelerinin eğitim düzeyi, babalarının eğitim düzeyi ve ailelerinin gelir durumuna göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek üzere ise, İlişkisiz Örneklemler İçin Tek Yönlü Varyans Analizi tekniği kullanılmıştır. Elde edilen istatistik sonuçlarının anlamlılığı, 0.01 ve 0.05 düzeyinde test edilmiştir.Sonuç olarak, üniversite öğrencilerinin sürekli öfke düzeyleri ve öfke ifade tarzları ile obsesif kompulsif semptomları arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Obsesif kompulsif semptom düzeylerinin cinsiyete göre farklılaşmadığı belirlenirken, öfke ifade tarzlarının cinsiyet, yaş ve annelerinin eğitim düzeyi değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı görülmüştür. Baba eğitim düzeyi ve aile gelir düzeyi değişkenlerinin ise sürekli öfke düzeyi ve öfke ifade tarzı açısından anlamlı değişkenler olmadığı saptanmıştır. Bulgular literatür ışığında yorumlanmış ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine, the relationship between trait anger levels, anger expression styles and obsessive compulsive symptoms of university students, and to investigate whether the obsessive compulsive symptom levels differ for gender, also whether trait anger levels and anger expression styles differ for gender, age, mother education level, father education level and family income level variables.The sample of the study, consisted 122 female and 92 male and in total 214 university students who are regular students in 2008-2009 spring term, in the Faculties of Economics and Administrative Sciences, Science and Letters, Communication and Engineering at Maltepe University and Mersin University. Obsessive compulsive symptoms of university students examined by Maudsley Obsessive Compulsive Questionnaire, as for trait anger and anger expression styles assessed by Trait Anger-Anger Expression Scale. Data collection process was completed within two months. After the data collection stage, collected data was statistically analyzed. Pearson Correlation Coefficient Technique was used to determine the relationship between trait anger levels, anger expression styles and obsessive compulsive symptoms of university students. Independent Sample T-Test was used to examine if the obsessive compulsive symptom levels and trait anger levels and anger expression styles differ for gender. One-Way ANOVA was used to examine if the trait anger levels and anger expression styles differ for age, mother education level, father education level and family income level variables. The statistical results were tested with respect to 0.01 and 0.05 levels of significance.As a result, statistically significant relationship was found between trait anger levels, anger expression styles and obsessive compulsive symptoms of university students. Determined that the obsessive compulsive symptom level didn?t differ significantly for gender, but the anger expression styles differed significantly for gender, age and mother education level variables. Detected that, father education level and family income level variables weren?t significant variables for trait anger and anger expression styles. The findings were interpreted and discussed in the light of the literature.